Přihlásit

Díky mumii vlčete zjistili vědci detaily ze života dávných vlků (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Whitehorse (Kanada) 21. prosince (ČTK) - Více než 50.000 let stará "mumie" vlčího mláděte, objevená před několika lety v kanadském teritoriu Yukon, poskytla vědcům informace o životě dávných vlků. O svém zjištění informovali v odborném časopise Current Biology.

Šestitýdenní vlče podle všeho zahynulo náhle, když se na něj zbortila nora v písčité půdě, která ho pak na desítky tisíce let spolu s mrazem zakonzervovala před působením vlhkosti a vzduchu. Mršinu před čtyřmi lety v oblasti Klondike v tajícím permafrostu objevil hledač zlata. Jde prý "o nejstaršího nejlépe dochovaného vlka". Má prakticky všechnu kůži, srst i měkké tkáně a pouhým okem jde poznat, že šlo o mladou vlčici. Má stisknuté zuby, takže působí, jako by vrčela.

Kanadští a američtí vědci při použití mnoha metod zjistili, že vlčice žila před 56.000 až 57.000 lety v mírnějším období, kdy ledovce ustoupily a v oblasti teklo mnoho řek a potoků. "Žila v době hojnosti," řekla televizi CNN paleontoložka Julie Maechenová z Univerzity v Des Moines v americkém státu Iowa. Vlci se tehdy živili hlavně vodními živočichy, jako jsou třeba lososi nebo ptáci žijící na pobřeží. Tato samička dostala jméno Zhur, což v jazyce místních domorodých obyvatel znamená Vlk. V momentě, kdy uhynula, byla dostatečně nakrmená a celkově v dobré kondici. Osud její matky nebo dalších členů smečky není známý.

Výzkum DNA mláděte ukázal, že šlo o stejný druh jako současný vlk obecný, nešlo však o jeho přímého předka, píše The New York Times na svých internetových stránkách. Vlci stejně jako lidé přicházeli z Eurasie v různých vlnách.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.