Přihlásit

Vlci se o sebe ve smečce starali už před milionem let (sciencemag.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vlci dnes žijí ve smečkách, loví ve smečkách i velkou kořist, o vlčata pečuje celá smečka a navíc se o sebe navzájem starají i dospělí jedinci. Kdy se ale toto chování vyvinulo? Samotná „smečkovitost“ ještě nemusí ještě vůbec obnášet další aspekty vzájemné pomoci.

Mezinárodní vědecký tým nyní oznámil, že v severní Číně v povodí řeky Nihewan (má jít o místo, kde toho paleontologové už našli hodně) byly objeveny pozůstatky jedince druhu Canis chihliensis. Jedná se o jakéhosi archaického vlka (předpokládáme, že jde přímo o předka vlka), fosilie je datována na 1,3 milionu let. Vlk měl zraněnou čelist a nohu (natřikrát zlámanou holenní kost), zranění ale přežil a uzdravil se, všechno alespoň nějak zase srostlo. Z toho lze vyvodit, že ostatní ho určitě krmili a nejspíš o něj i jinak pečovali.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.