Logo
Vytisknout stránku

Studenti v Británii přispěli k objevu nových kolonií tučňáků (ČTK)

Londýn 19. listopadu (ČTK) - Studenti střední školy ve skotském Stirlingu v rámci školního vědeckého projektu pomohli s objevem 11 nových kolonií tučňáků císařských v Antarktidě. Žáci vyvinuli a naprogramovali algoritmus k identifikaci kolonií na satelitních snímcích, píše server BBC News.

Studentský projekt rozvinuli vědci z výzkumné organizace British Antarctic Survey (BAS), kteří mohou satelitní snímky zobrazit ve vyšším rozlišení. Zjistili, že v Antaktidě je o 20 procent více kolonií tučňáků, než si odborná komunita doposud myslela.

Objevili 11 nových kolonií, tři z nich již dříve někdo zaznamenal, ale jejich existence nebyla prokázána. Některé z objevených kolonií jsou i na plovoucích ledových krách v moři, ohroženy klimatickými změnami.

Studenti se inspirovali dokumentem Davida Attenborougha o tučňácích. Chtěli zjistit, zda lze kolonie lokalizovat pomocí volně dostupných satelitních snímků a softwaru pro jejich zpracování. Jejich přístup výslovně ocenili ve své studii i vědci z BAS.

 

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.