Logo
Vytisknout stránku

Nizozemské úřady nařídily vybít kvůli ptačí chřipce 48.000 kuřat (ČTK)

Amsterodam/Hamburk 10. listopadu (ČTK) - Nizozemské úřady dnes nařídily utratit kvůli dalšímu ohnisku ptačí chřipky na severu země 48.000 kuřat. Úřady na severu Německa dnes přikázaly držet veškerou drůbež v uzavřených prostorách poté, co se nemoc objevila na dvou farmách ve spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko.

V Evropě bylo v posledních týdnech hlášeno několik ohnisek vysoce patogenního kmene ptačí chřipky H5N8. Viry ptačí chřipky jsou běžné u volně žijících ptáků a přenášejí se zejména trusem, který kontaminuje vodu nebo krmivo chovaných ptáků. Podtyp H5N8 potvrzený v komerčním chovu je nebezpečný pro ptáky, lidem ale neublíží.

Úřady ve Šlesvicku-Holštýnsku nyní zkoumají příčinu smrti více než 3000 uhynulých divoce žijících ptáků. Držet drůbež zavřenou bude pro některé chovatele obtížné, uvedlo dnes tamní ministerstvo zemědělství, ale dodalo, že kvůli zamezení šíření nákazy to je nutné. První ohnisko se na jedné z tamních farem objevilo minulý týden, druhé bylo potvrzeno na další v pondělí.

Nizozemsko se potýká se stále častějším výskytem ptačí chřipky už několik týdnů. Země je největším evropským vývozcem kuřecího masa a vajec.

Čeští veterináři nedávno také varovali chovatele před nárůstem rizika šíření ptačí chřipky. Zdrojem nákazy jsou často stěhovaví ptáci, kteří míří do Evropy přes západní Rusko a Kazachstán, kde se virem nakazí. Ptačí chřipka se naposledy v České republice objevila letos v lednu, předtím v roce 2017. Světová organizace pro zdraví zvířat v létě Česko uznala za zemi, kde se choroba nevyskytuje.

Foto www.pixabay.com

 

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.