Přihlásit

Na Prachaticku vznikla stezka věnovaná jeřábkovi lesnímu (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bošice (Prachaticko) 11. listopadu (ČTK) - Český svaz ochránců přírody otevřel naučnou stezku jeřábka Bošíka. Nachází se u Bošic na Prachaticku a věnuje se silně ohroženému druhu tetřevovitého ptáka - jeřábkovi lesnímu. Podle odhadů žije na území České republiky maximálně 2000 párů jeřábka lesního. ČTK to řekl Jakub Hromas z Českého svaz ochránců přírody Šumava.

Podle něj se jeřábek lesní vyskytuje pouze na některých místech republiky. "Je spíše situován do příhraničních oblastí, kde je více pozemků, které leží ladem, zarůstají a hospodaření tam není tak intenzivní. Jedná se o oblasti Šumavy, Krušných hor nebo Krkonoš," řekl.

Naučná stezka u Bošic měří zhruba 600 metrů. Nachází se na úbočí Mařského vrchu a vede místy přirozeně zarostlými náletovými dřevinami. Je jediná svého druhu v Jihočeském kraji a podle Hromase zřejmě i jediná v republice. Návštěvníkům nabízí šest zastavení, kde se dozvědí informace nejen o jeřábkovi, ale také o jiných druzích ptáků nebo rostlin.

"Nápad, udělat tu stezku, vzešel v naší organizaci. Ovlivnil to fakt, že jsme zde jeřábka skutečně objevili. Proto jsme si říkali, že by bylo dobré, ukázat lidem, že i ty pozemky, které jsou na první pohled ošklivé, jsou biotopem některých zvířat," uvedl Hromas.

Český svaz ochránců přírody má v současnosti v republice přibližně 7000 členů. Jsou mezi nimi odborníci a profesionálové i laická veřejnost.

Foto archiv ČTK.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.