Přihlásit

MZe svolává kvůli zvířecím chorobám ústřední nákazovou komisi (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 5. listopadu (ČTK) - Ministerstvo zemědělství svolává kvůli obavám z šíření moru prasat a ptačí chřipky v ČR ústřední nákazovou komisi. Zasedne v příštím týdnu, ještě není jasné jaký den, sdělil dnes ČTK mluvčí úřadu Vojtěch Bílý. Na jednání se například probere připravenost veterinářů na nákazu i z hlediska počtu ochranných pomůcek pro případ, že by se v ČR některá z těchto nemocí znovu vyskytla.

Veterináři před ptačí chřipkou již v říjnu varovali. Na podzim migrují stěhovaví ptáci, nákaza se nyní šíří v západním Rusku a v Kazachstánu, kudy vedou trasy divokých vodních ptáků mířících do Evropy.

"S ohledem na podzimní migraci ptáků je riziko výskytu ptačí chřipky velmi vysoké. S vypětím všech sil dozorové orgány situaci zatím zvládají, i ty se ale v současnosti potýkají s nedostatkem lidí kvůli nákaze koronavirem. Chceme proto mít připraveny detailní plány pro případ vypuknutí některé z nákaz na našem území," uvedl dnes ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Africký mor prasat se pak na konci října vyskytl již ve druhé německé spolkové zemi. Po Braniborsku se prokázala také v Sasku, které sousedí s Českou republikou. Veterináři potvrdili nákazu u zastřeleného divočáka v okrese Zhořelec (Görlitz) nedaleko trojmezí Německa, Polska a Česka. Zvíře bylo usmrceno 27. října.

Nákaza se už dříve vyskytla v zemích střední a východní Evropy. V České republice v roce 2017 zasáhla Zlínsko. Od loňského dubna je Česko oficiálně zemí bez prasečího moru. V létě se nemoc objevila opět na Slovensku, mnoho případů letos zaznamenaly také Polsko či Maďarsko.

Ptačí chřipka se letos objevila v lednu ve Štěpánově nad Svratkou na Žďársku v domácím chovu s 15 kusy drůbeže. V únoru se v komerčním slepotickém chovu zlikvidovalo 7000 krocanů a 130.000 brojlerů.

Viry ptačí chřipky jsou běžné u volně žijících ptáků a přenášejí se zejména trusem, který kontaminuje vodu nebo krmivo chovaných ptáků. Subtyp H5N8 potvrzený v komerčním chovu je nebezpečný pro ptáky, lidem neublíží.

V ČR se ptačí chřipka kromě letošního roku předtím objevila po deseti letech v roce 2017 a také tehdy zasáhla i další evropské země. V Česku bylo kvůli nemoci tehdy vybito 98.000 ptáků, většinou v komerčních chovech. V zemi bylo skoro 40 ohnisek nákazy.

Foto www.pixbay.com

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.