Přihlásit

Dánsko vybije miliony norků kvůli mutaci koronaviru (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kodaň 4. listopadu (ČTK) - Dánsko vybije celou svou populaci norků čítající až 17 milionů zvířat. Objevila se u nich mutace koronaviru, která se přenesla i na lidi a vykazuje menší citlivost na protilátky. To by mohlo snížit účinnost budoucích vakcín, řekla dnes na tiskové konferenci podle agentury Reuters dánská premiérka Mette Frederiksenová.

Zdravotní úřady našly kmeny odolnějšího viru u lidí i norků. "Máme velkou odpovědnost vůči naší vlastní populaci, ale když jsme nyní našli tu mutaci, máme ještě větší odpovědnost také vůči zbytku světa," prohlásila politička.

Podle Reuters úřady odhalily pět případů nového kmene viru na norčích farmách a 12 případů u lidí.

"Zmutovaný virus v norkovi může ohrozit efektivitu budoucí vakcíny," varovala Frederiksenová a upozornila na riziko rozšíření zmutovaného viru z Dánska do dalších zemí.

Mutaci koronaviru odhalil při laboratorních testech dánský státní ústav pro očkovací látky a zjištění mají k dispozici i Světová zdravotnická organizace (WHO) a Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC).

Krizový expert WHO Mike Ryan už minulý pátek vyzval k důkladnému vědeckému prozkoumání složitého problému přenosu viru z lidí na norky a zpátky na lidi.

Dánsko, které patří mezi největší kožešinové chovatele norků na světě, už minulý týden oznámilo, že kvůli výskytu koronaviru utratí zhruba jeden milion norků. To ale ještě nebyl znám konkrétní případ, kdy by se na farmách koronavirem od zvířat nakazili lidé. Země se snaží likvidovat nakažené kusy už od července.

Nyní bude v zájmu urychlení procesu vybíjení nasazena i policie, armáda a gardisté, uvedla Frederiksenová.

Úřady uvedly, že v některých oblastech severního Dánska, kde je velké množství norčích farem, budou uplatňována přísnější omezení a zintenzivní se trasování.

"Nejhorším scénářem je nová pandemie, která celá vzejde z Dánska," poznamenal ředitel institutu očkovacích látek Kare Molbak. Vir se sníženou citlivostí na protilátky je podle něj třeba brát nanejvýš vážně.

Nakažení norci byli podle Reuters vybíjeni i v Nizozemsku a Španělsku. Nizozemsko také zaznamenalo několik případů přenosu koronaviru ze zvířat na lidi. Nizozemská vláda na konci srpna rozhodla kožešinový chov norků úplně zakázat. V ČR jsou od loňska kožešinové farmy zakázány.

Foto www.pixabay.cz

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.