Přihlásit

Farmy v Nizozemsku vybíjí kvůli ptačí chřipce svůj chov (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Amsterodam 5. listopadu (ČTK) - Farma ve městě Puiflijk v Nizozemsku musí utratit 200.000 kuřat, v chovu se jí totiž vyskytla nebezpečná ptačí chřipka. Nařídilo jí to místní ministerstvo zemědělství, informovala dnes agentura Reuters. Nizozemsko se potýká se stále častějším výskytem ptačí chřipky už několik týdnů.

Na konci října v Nizozemsku našli šest uhynulých divokých labutí. Testy na dvou ptácích byly pozitivní na vysoce patogenní kmen ptačí chřipky H5N8. Ministerstvo zemědělství proto drůbežářům nařídilo chovat ptáky výhradně ve vnitřních prostorách, aby zabránili dalšímu přenosu viru. Země zakázala přepravu živých ptáků, vajec a dalších zemědělských produktů v okruhu asi deseti kilometrů od zasažené farmy, napsal odborný server The Poultry Site. V oblasti je 25 drůbežářských farem.

Nizozemsko je největším evropským vývozcem kuřecího masa a vajec. Drůbežářství je v Nizozemsku odvětvím s ročním obratem 1,6 miliardy eur (43 miliard Kč), na 2000 farmách zaměstnává zhruba 10.000 lidí.

Čeští veterináři nedávno také varovali chovatele před nárůstem rizika šíření ptačí chřipky. Zdrojem nákazy jsou často stěhovaví ptáci, kteří míří do Evropy přes západní Rusko a Kazachstán, kde se virem nakazí. Ptačí chřipka se naposledy v České republice objevila letos v lednu, předtím v roce 2017. Světová organizace pro zdraví zvířat v létě Česko uznala za zemi, kde se choroba nevyskytuje.

Viry ptačí chřipky jsou běžné u volně žijících ptáků a přenášejí se zejména trusem, který kontaminuje vodu nebo krmivo chovaných ptáků. Podtyp H5N8 potvrzený v komerčním chovu je nebezpečný pro ptáky, lidem ale neublíží.

Foto www.pixabay.com

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.