Přihlásit

Rybník Nesyt zažil podle ornitologů mimořádnou ptačí sezonu (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Lednice (Břeclavsko) 19. října (ČTK) - Největší moravský rybník Nesyt u Lednice na Břeclavsku letos podle ornitologů zažil mimořádnou ptačí sezonu. Mláďata vyvedly desítky párů vzácných vodních ptáků. V tiskové zprávě to dnes uvedli zástupci České společnosti ornitologické.

Téměř třistahektarový rybník je součástí Národní přírodní rezervace Lednické rybníky. Letos byl takzvaně letněný, tedy vodou napuštěný jen z části. Mláďata tam podle ornitologů vyvedlo nejméně 26 párů tenkozobců opačných, 18 párů pisil čáponohých či 11 párů husic liščích. Takové počty u druhů, které se vyskytují spíše na slaných jezerech Rakouska a Maďarska, podle ornitologů nebyly v Česku dosud zaznamenány.

"Kromě toho zde vyhnízdili také u nás dnes všeobecně ubývající vodouši rudonozí, kulíci říční nebo čejky chocholaté. Dobrou zprávou je i vysoká hnízdní úspěšnost, kdy se nepotvrdily naše dřívější obavy z toho, že by vejce či mláďata sežrali predátoři," uvedl Přemysl Heralt z Jihomoravské pobočky České společnosti ornitologické.

Téměř celou sezonu se na Nesytu držel pár labutí zpěvných. "V ČR dosud hnízdí jen jediný pár tohoto severského druhu, a to v Národní přírodní památce Chropyňský rybník od roku 2017. Doufáme, že příští rok se labutě zpěvné na Nesyt vrátí a dočkáme se zde dalšího hnízdícího druhu," uvedl předseda Jihomoravské pobočky České společnosti ornitologické Jan Sychra.

Kromě hnízdících ptáků představoval Nesyt podle ornitologů magnet i pro desítky dalších druhů, které k rybníku létají za potravou nebo se zastavují na tahu, a to včetně velmi vzácných druhů. Přes léto tam bylo možné v jednu chvíli pozorovat až devět volavek rusohlavých vyskytujících se v ČR jinak jen jednotlivě a naprosto výjimečně. K vidění bylo také až 40 volavek stříbřitých, 200 volavek bílých či 14 kolpíků bílých nebo čtyři kormoráni malí. Z dravců se kolem Nesytu dlouhodobě zdržoval i nedospělý orel královský, přímo na rybníku lovilo potravu až šest orlů mořských.

"Z nejvzácnějších 'zatoulanců' se tu objevili jak severští hosté - vodouš malý, lyskonoh úzkozobý, chaluha příživná - tak druhy z východu - racek velký, přilétli i ptáci přímořských či slaništních biotopů - kulík mořský," uvedl ornitolog Gašpar Čamlík.

Foto www.pixabay.com

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.