Logo
Vytisknout stránku

Na aukci v Saúdské Arábii prodali sokola za čtyři miliony korun (ČTK)

Rijád 14. října (ČTK) - Na aukci v Saúdské Arábii prodali sokola za 650.000 saúdských rijálů (čtyři miliony korun). Aukce dravých ptáků, jejichž chov je v zemích Perského zálivu velmi populární, trvá přes 40 dní. Cena vydražená za sokola byla vůbec nejvyšší dosažená na podobných akcích v minulosti.

Organizátoři ze saúdskoarabského klubu chovatelů sokolů dnes podle agentury Reuters oznámili, že sokol se prodal v úterý. Kupující ocenil jeho charakteristiky a také fakt, že těchto ptáků není dostatek. Šlo o sokola šahina z čeledi sokolovitých. Je příbuzensky spjatý se sokolem stěhovavým a někteří odborníci ho považují za poddruh tohoto dravce.

 

Podle Reuters je v pouštních zemích Perského zálivu sokolnictví součástí kulturního dědictví. Celosvětově jsou sokoli, kteří jsou schopni dosáhnout rychlosti i 300 kilometrů za hodinu, považovaní za ohrožený druh. Jednotlivé země mají vlastní předpisy jejich chovu, odchytu i lovu.

Prodaný sokol šahin vážil 1,1 kilogramu a odchycen byl v divoké přírodě ve Východní provincii Saúdské Arábie. Aukce začala 3. října a potrvá do 15. listopadu. Koná se každoročně od roku 2017 a na její organizaci se kromě klubu sokolníků podílí i saúdskoarabská vláda.

Majitelé sokolů z oblasti Perského zálivu běžně cestují na lovecké akce do Pákistánu, Maroka či středoasijských zemí.

Foto www.pixabay.com

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.