Přihlásit

MŽP si zadá průzkum ekologického stavu Bečvy zasažené kyanidem (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 14. října (ČTK) - Ministerstvo životního prostředí si podle svého šéfa Richarda Brabce (ANO) zadá u akademických pracovišť nejpozději ve čtvrtek průzkum ekologického stavu řeky Bečvy, která byla částečně otrávena kyanidem. Ministr to dnes řekl senátorům. Podle něj už kyanid, který způsobil úhyn desítek tun ryb, v nebezpečné koncentraci v řece není. Jednoznačný viník úniku jedovaté látky do řeky ale stále není znám, uvedl ministr.

Brabec počátkem října oznámil, že kyanid by mohl pocházet z areálu bývalé Tesly v Rožnově pod Radhoštěm. K tomuto podezření dospěla Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) na základě odebraných vzorků. Policie ale zatím jasného viníka neoznačila, vyšetřování je složité, uvedl ministr. "Sám samozřejmě jsem nejméně šťastný, že to takhle dlouho trvá," uvedl Brabec.

Z úniku kyanidu byla podezřelá valašskomeziříčská chemička DEZA, která spadá pod koncern Agrofert. ČIŽP i policie to ale podle ministra vyloučily, vinu odmítla i chemička.

Brabcovo ministerstvo chce průzkumem ekologického stavu řeky zjistit nejen stav Bečvy, ale i jejího okolí. Zlepšení stavu v řece pomáhají i aktuální deště, uvedl ministr. "Už nikde nebyly měřitelné hodnoty kyanidu, které by byly jakkoli nebezpečné," uvedl Brabec.

Jeho úřad i ministerstvo zemědělství chtějí podle Brabce pomoci s opětovným zarybněním Bečvy, k čemuž chtějí využít i vodní plochy ve správě Lesů ČR, i s likvidací uhynulých ryb. Rybáři na Bečvě jsou podle ministra s touto konkrétní pomocí spokojeni.

Kyanid zasáhl více než třicetikilometrový úsek Bečvy z Valašského Meziříčí až po Přerov. Kontaminační mrak po sobě zanechal mrtvou řeku. Havárie s tak masivním úhynem ryb se vyskytují podle evidence ČIŽP zhruba jednou za deset let. Koncentraci nebezpečných látek v řece se podle Povodí Moravy podařilo naředit i zvýšením odtoků z přehrad. V případu padlo několik trestních oznámení.

Foto:  Šimánek Vít (ČTK)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.