Přihlásit

Po suchu loni objem srážek v povodí Moravy a Dyje dosáhl průměru (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Brno 12. října (ČTK) - Po dvou letech sucha se loni opět objem srážek v povodí Moravy a Dyje dostal alespoň na dlouhodobý průměr. Vyplývá to z vodohospodářské bilance za rok 2019, kterou dnes zveřejnil na svém webu státní podnik Povodí Moravy. O rok dříve přitom byla bilance v povodí nejhorší od roku 2003, kdy Povodí Moravy začalo s měřením.

V povodí Moravy loni podle zprávy spadlo asi 104 procent dlouhodobého průměru objemu srážek. "Rok tedy byl srážkově normální. Srážkový normál byl překročen v pěti měsících," píše se ve zprávě. Nejvíce napršelo v květnu, asi o polovinu více než obvykle. Naopak nejméně pršelo v dubnu, kdy spadly jen asi dvě třetiny normálního objemu srážek. V roce 2018 přitom v povodí Moravy spadlo jen 74 procent obvyklého objemu srážek.

V povodí Dyje byl úhrn srážek za loňský rok zcela shodný s dlouhodobým normálem. O rok dříve přitom spadlo na Dyji jen 80 procent dlouhodobého průměru objemu srážek. Nejbohatší na srážky byly leden a květen a nejsušší naopak duben a únor.

Státní podnik Povodí Moravy zajišťuje správu, provoz a údržbu vodních toků a vodohospodářských objektů. Spravuje téměř 11.000 kilometrů vodních toků, přes 1100 kilometrů ochranných hrází, 30 významných nádrží, 137 malých vodních nádrží, 15 malých vodních elektráren, 13 plavebních komor a 175 jezů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.