Přihlásit

Greenpeace: Znečištění vody u Kamčatky je ekologická katastrofa (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Moskva 3. října (ČTK) - Ruské úřady dnes vyzvaly obyvatele Kamčatky, aby se kvůli znečistění vody vyhýbali známé Chalaktyrské pláži. Ve vodě naměřily zvýšenou hladinu ropných produktů a fenolu. Organizace Greenpeace situaci označila za "ekologickou katastrofu". Někteří surfaři, kteří pláž často využívají, dostali horečky, zvrací a mají problémy se zrakem. Původ znečištění není jasný, napsala agentura Reuters. Videa sdílená na sociálních sítích zachycují množství uhynulých mořských živočichů.

"Nyní můžeme konstatovat jedinou věc, a to, že ve vodě se nachází kontaminující látky. Závěrečné testy ještě neskončily," uvedl guvernér Kamčatky Vladimir Solodov.

Organizace Greenpeace poukázala na to, že ke znečištění mohlo dojít už před týdny. Uvedla, že znečištění zaznamenalo v průběhu několika týdnů více lidí na Chalaktyrské pláži, pověstném místě pokrytém černým sopečným pískem, které lemuje desítky kilometrů pobřeží Tichého oceánu.

"Voda změnila barvu a stala se lidskému zdraví nebezpečnou. Už několik týdnů se lidé, kteří s ní přišli do styku, potýkají s negativními důsledky," uvedla organizace. Poté, co vejdou v kontakt s vodou, začne je bolet v krku, hůře vidí, mají suché oči, je jim nevolno, pociťují slabost, zvrací a mohou mít horečku, vyjmenovala organizace možné zdravotní problémy.

"Skutečnost, že se mrtvá zvířata nacházejí podél celého pobřeží, potvrzuje vážnost situace," konstatovala Greenpeace. Podle místních úřadů ale mořští živočichové na pláži skončili po bouřce. Agentura Reuters původ videí zatím neověřila.

Regionální ministr pro přírodní zdroje a ekologii dříve tento týden uvedl, že hladina ropných produktů a fenolu překračuje normu. Prvně jmenované látky 3,6krát a fenol 2,5krát.

Fenol, nazývaný také kyselina karbolová, leptá pokožku a v případě požití poškozuje játra a ledviny a nervový systém. Je snadno rozpustný ve vodě a patří k těkavým látkám.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.