Logo
Vytisknout stránku

Rybáři vylovili z Bečvy 40 tun uhynulých ryb, odklízení skončilo (ČTK)

Přerov 29. září (ČTK) - Z Bečvy, kterou kontaminoval minulou neděli kyanid, odvezli rybáři do kafilerie více než 40 tun otrávených ryb. Odklízení už skončilo, řekl dnes ČTK Pavel Kocián z Českého rybářského svazu. Odborníci se nyní zaměřují na to, jak mají vrátit zpět do řeky život. Znečištění zaznamenali rybáři v Bečvě v úseku od Choryně na Vsetínsku po Přerov. Podle Povodí Moravy koncentrace látky klesla natolik, že již nepředstavuje riziko. Přerov dnes proto zrušil doporučení týkající se odběru vody z řeky a dalšího jejího obecného užívání.

Podle Kociána se konečné číslo pohybuje kolem 44 tun uhynulých ryb. "Poslední práce na likvidaci uhynulých ryb probíhaly v pátek. V sobotu se ještě dělaly zásahy na řece Bečvě především v oblasti Lipníku nad Bečvou a části Přerova. Šlo o ryby, které ležely na dně a později se dostaly k hladině. Myslím, že likvidaci už máme za sebou. Čeká nás nyní druhá etapa," uvedl Pavel Kocián.

Okolnosti ekologické havárie se dnes řešily v Přerově, na jednání byl ministr životního prostředí Richard Brabec, zástupci kraje, rybářského svazu a České inspekce životního prostředí (ČIŽP). Řešili především možnosti pomoci. "Přislíbili jsme, že ministrovi do deseti dnů pošleme už například konkrétní výši škody, ale hlavně návrh z naší strany týkající se postupné sanace vzniklé ekologické havárie. Sanace škod se musí řešit postupně. Nejprve musíme zjistit, zda je řeka životaschopná, a poté postupně řešit zarybnění," doplnil Kocián.

Na případu masivního úhynu ryb v Bečvě policisté pracují. Dnes uvedli, že vyústění kanálu, ze kterého se kyanid do Bečvy dostal, je v katastru Juřinky, části Valašského|Meziříčí. Viník se stále hledá.

V této souvislosti padlo již několik trestních oznámení. Starosta Hranic Jiří Kudláček dnes podal další trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení kvůli postupu ČIŽP. Vytýká jí, že rybáři i dobrovolníci pracovali několik dní bez ochranných pomůcek, ničím nezabezpečeni a nijak neochráněni v prudce jedovatém kyanidu. ČIŽP to odmítá. "Inspektoři ČIŽP nepochybili ani při práci s ochrannými pomůckami, ani v postupu zvládání havárie na řece Bečvě. Ten je jasně dán zákonem. Inspekce není podle vodního zákona ta, která je kompetentní k řízení prací při zneškodňování havárií. Inspekce nepochybila a ani nic nezanedbala," řekla dnes ČTK mluvčí inspekce Radka Nastoupilová.

Kontaminace se objevila minulou neděli mezi Choryní a Lhotkou nad Bečvou na Vsetínsku. Postupovala přes Hustopeče nad Bečvou a Teplice nad Bečvou k Hranicím a poté k Lipníku nad Bečvou a Přerovu, kde se zastavila v nadjezí. Riziku pro zasažení řeky Moravy, do které se Bečva vlévá, se snažilo systematicky zabránit i Povodí Moravy zvýšením odtoků z nádrží Slušovice a Fryšták. Ke zlepšení situace přispěl i déšť. Povodí ho využije i k doplnění zásob vody v nádržích, které přispěly k likvidaci ekologické havárie. Výskyt kyanidů v Bečvě znamená jednu z největších ekologických havárií posledních let na Moravě.

Alena Horáková

Foto www.pixabay.com

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.