Logo
Vytisknout stránku

V Braniborsku potvrdili další divoká prasata s africkým morem (ČTK)

Hamburk 21. září (ČTK) - Ve východoněmecké spolkové zemi Braniborsko bylo potvrzeno dalších sedm divokých prasat nakažených africkým morem. Informovalo o tom dnes spolkové ministerstvo zemědělství. Celkem už bylo zachyceno 20 nakažených zvířat, všechny v blízkosti prvního výskytu, který byl zaznamenán 20. září. Jde pouze o divoká prasata, do domácích chovů se nákaza nepřenesla.

Posledních sedm případů nákazy potvrdil Institut Friedricha Löfflera (FLI), uvedlo ministerstvo zemědělství. Resort minulý čtvrtek varoval, že lze očekávat další nakažená divoká prasata, která se pohybují ve skupinách.

Onemocnění zabíjí divoká i domácí prasata, pro lidi nebezpečné není. Jeho šíření má ale nepříjemné ekonomické následky. Dovoz vepřového z Německa už zakázala Čína, Jižní Korea, Japonsko, Brazílie a Argentina. Německá vláda je se všemi zeměmi v kontaktu a snaží se zákaz zúžit pouze na vepřové maso z farem v dotčených regionech.

Nákaza se už dříve vyskytla v zemích střední a východní Evropy. V České republice v roce 2017 zasáhla Zlínsko. Od loňského dubna je ale Česko oficiálně zemí bez prasečího moru. V létě se nemoc objevila opět na Slovensku, mnoho případů letos zaznamenaly také Polsko či Maďarsko.

Podle dřívějšího sdělení české Státní veterinární správy (SVS) je důležité preventivně dodržovat zákaz zkrmování kuchyňských odpadů v chovech prasat, riziko představuje i vepřové maso a masné výrobky z domácích porážek a z neznámých zdrojů.

"V celé České republice nadále platí zákaz přikrmování a omezení vnadění prasat divokých, je nařízen jejich celoroční intenzivní lov, platí zákaz dovozu trofejí z prasat divokých ze zemí s výskytem afrického moru prasat i zákaz používat v chovech prasat seno a slámu pocházející ze zemí s výskytem nemoci," dodal už dříve ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Africký mor prasat je vysoce nakažlivé virové onemocnění. Vakcína neexistuje, nakažená zvířata se neléčí a musejí se usmrtit.

Foto www.pixabay.com

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.