Přihlásit

U australských břehů viděli plejtváka obrovského (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Canberra 5. září (ČTK) - V moři u australského Sydney viděli plejtváka obrovského. Jak uvedla zpravodajská stanice BBC, je to teprve potřetí za sto let, kdy lidé spatřili největšího živočicha planety v těchto vodách.

Zpráva o kytovci se objevila v srpnu a nyní ji potvrdila služba národních parků Nového Jižního Walesu (NPWS).

Podle ní je mimořádně vzácné vidět toto zvíře tak blízko pobřeží. "Plejtvák obrovský je sice největší živočich na planetě, ale navzdory své velikosti může zůstat v blízkosti pobřeží Sydney nepovšimnut," sdělil Andrew Marshall z NPWS. Podle něj může být plejtvák dlouhý až 25 metrů a vážit 100 tun.

Přes svou velikost mohou zůstat "neviditelní" i pro nejvášnivější pozorovatele kytovců, řekl Marshall. "Moc je nevidíme, protože žijí spíš daleko v moři, jsou značně rozptýlení a my o jejich přesunech nebo zvycích víme jen málo," dodal.

Plejtváka zachytil fotograf, když kytovec proplouval v blízkosti pobřeží u sydneyského předměstí Maroubry. "Nemám slov...Včera jsem spatřil hodně keporkaků proplouvat jižně od mého pozorovacího stanoviště v Maroubře, když se přede mnou objevil jeden z divů tohoto kouzelného oceánu, plejtvák obrovský," napsal autor snímku na instagramu.

Podle Marshalla přibývá záběrů keporkaků ve vodách kolem Nového Jižního Walesu, avšak plejtváci stále unikají. "Takové příležitostné pozorování je mimořádně cenné," řekl.

Kolik plejtváků nyní ve vodách u Austrálie žije, není jasné, jejich počet se odhaduje na 10.000 až 25.000 jedinců, což je zlomek z počtu na začátku 20. století.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.