Přihlásit

ČSÚ:Lovci za rok ulovili o 74 procent víc divočáků, skoro 240.000 (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 25. srpna (ČTK) - Lovci za poslední myslivecký rok odlovili 239.818 divokých prasat. Šlo o meziroční zvýšení o zhruba 102.000 kusů. Proti loňským 137.823 odloveným prasatům jde o nárůst o 74 procent. Dnes to na svém webu zveřejnil Český statistický úřad. Podle mluvčího ministerstva zemědělství Vojtěcha Bílého jde o rekord. Myslivecký rok končí posledního března.

"Podpora, kterou jsme koncem předminulého roku zavedli, se osvědčila. Myslivcům vyplácíme dva tisíce korun za každé prase zastřelené nad tříletý průměr ulovených prasat v dané honitbě. Příspěvkem jsme chtěli motivovat myslivce k lovu, a ochránit tak zemědělské plodiny před škodami, které na nich způsobují prasata divoká," uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Vysoké odstřely divokých prasat ale byly i v mysliveckém roce 2017, kdy lovci ulovili 229.182 prasat.

Podle Bílého loni stát na takzvaném zástřelném vyplatil 12,1 milionu korun za 6050 divočáků právě nad tříleté průměry. Už dříve uvedl, že od září se stát připravuje změnit průměr rozhodný pro vyplacení příspěvku z tříletého na pětiletý.

Podzimní novinkou by měl být podle ministerstva také státní příspěvek na nákup a zprovoznění chladicích zařízení pro uchování ulovené zvěře. "Chladicí zařízení dá myslivcům možnost nabídnout zvěřinu jako kvalitní a přírodní surovinu k prodeji," dodal mluvčí.

Letos by statistiky odstřelených prasat ještě mohly vzrůst. Myslivci za první pololetí odstřelili meziročně skoro o třetinu více divokých prasat. Podle údajů Státní veterinární správy poslali na vyšetření na parazitického svalovce vzorky z 94.896 divočáků, loni šlo o 72.214 kusů. Hlavní lovecká sezona, ačkoliv se tato zvěř může lovit celoročně, je na podzim a v zimě. Vyšším odstřelům nejspíš pomohl koronavirus.

"V době celoplošných opatření proti šíření koronaviru byla myslivost jednou z mála činností, kterou bylo možno vykonávat takřka bez omezení. Můžeme proto tedy předpokládat, že se to pozitivně promítlo i v počtech odlovených prasat," sdělil už dříve ČTK za Českomoravskou mysliveckou jednotu Vlastimil Waic. Podle Bílého mohla zafungovat i opatření ministerstva zdravotnictví, která lidem omezovala volný pohyb v krajině.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.