Logo
Vytisknout stránku

Ve washingtonské zoo se narodila panda (ČTK)

Washington 22. srpna (ČTK) - Panda velká v Národní zoologické zahradě ve Washingtonu, zvaná Mej Siang, přivedla na svět mládě. "Mej Siang hned mládě zvedla a začala se o něj starat," ohlásila zoo radostnou zprávu. Mládě přišlo na svět v pátek 18:35 místního času, kdy ve střední Evropě bylo 35 minut po půlnoci. Ještě ale nějaký čas potrvá, než se podaří zjistit, zda jde o samce či samici.

"Pandy velké jsou mezinárodním symbolem ohrožené přírody a naděje. Narozením vzácného mláděte jsme nadšeni a jsme rádi, že můžeme poskytnout světu tolik potřebný okamžik čisté radosti," uvedl ředitel Steve Monfort.

Mej Siang je ve svých 22 letech nejstarší panda ve Spojených státech a druhá nejstarší na světě, která přivedla na svět potomka. Její tři předchozí mláďata, která přežila, byla všechna ve věku čtyř let odeslána do Číny, jak stanovuje dohoda s čínskou vládou.

Milovníci pandy po celém světě mohli sledovat narození mláděte na internetu za pomoci kamer. Ještě dříve zoo zveřejnila obrázek z ultrazvuku, potvrzující, že je panda po březnovém umělém oplodnění - krátce po uzavření zoo kvůli koronaviru - březí. "Držte nám tlapky," vzkázala zoo fanouškům. První měsíc života bývá u pand klíčový.

Na základě dohody jsou všechny pandy velké pocházející z Číny zahraničním zoologickým zahradám jen zapůjčovány na několik let. Jak ony, tak jejich případní potomci, se ale nakonec musejí vrátit do Číny.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.