Logo
Vytisknout stránku

Pytlák dostal v Ugandě 11 let vězení za vraždu gorily horské (ČTK)

Kampala 30. července (ČTK) - Ugandský soud dnes poslal na 11 let do vězení muže usvědčeného ze zabití samce gorily horské. Rafikiovi bylo 25 let a byl vůdcem nejstarší skupiny horských goril v Ugandě. V červnu ho našli mrtvého se zraněními v oblasti břicha.

Felix Byamukama se podle zpravodajského serveru BBC u soudu v západougandském městě Kabale k činu přiznal a doznal se také, že do chráněné oblasti vnikl třikrát. Kromě Rafikiho zabil i antilopu a divoké prase.

Skupina, kterou vedl Rafiki, byla zvyklá na kontakt s lidmi a ochránci přírody se obávali, že po Rafikiho smrti se vůdcovské role ujme některý z divoce žijících samců. Ochránci skupinu pozorovali a zjistili, že se nic podobného nestalo a vůdčí roli za stříbrohřbetého Rafikiho převzal černohřbetý člen skupiny.

V divoké přírodě žije asi 1000 horských goril. Nacházejí se v chráněných parcích v Ugandě, Rwandě a Kongu a pro všechny tyto země jsou zdrojem příjmů od turistů.

Ugandské úřady nedávno začal znepokojovat nárůst aktivity pytláků - v době, kdy byl park pro turisty uzavřen, napočítaly až 300 incidentů. Oblast je nyní částečně znovu otevřena.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.