Přihlásit

Veterináři chtějí zvyšovat množství ochranných pomůcek (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 27. července (ČTK) - Státní veterinární správa má aktuálně na skladech ochranné pomůcky proti chorobám na tři týdny. Plánuje zásoby zvětšit, aby jich měla na dva měsíce, řekl v rozhovoru s ČTK ústřední ředitel Státní veterinární správy (SVS) Zbyněk Semerád. Počty kontrol se za první pololetí mírně snížily, nebyly například v zavřených restauracích nebo spolu s policií a celníky tzv. na cestě, protože policisté byli potřeba jinde. Veterináři ale museli pokračovat i přes koronakrizi v práci zejména na jatkách.

S penězi navíc na pomůcky Semerád od ministerstva zemědělství nepočítá. Bude je muset ušetřit v rozpočtu SVS. Mohly by se tak najít ze zdrojů na letenky na mezinárodní konference nebo v ušetřených penězích za hotely. Prakticky všechny konference jsou nyní dělány vzdáleně přes kamery. Přesnou sumu ČTK Semerád nesdělil, řádově jde o miliony korun.

Ředitel uvažuje o větších možnostech práce z domova například pro specialisty výpočetní techniky správy nebo pro ekonomy. Pilotně tyto změny budou veterináři zkoušet po prázdninách, podle Semeráda je ale správa tolik nepotřebuje, protože ve městech sídlí prakticky všude ve vlastních budovách, neplatí tak drahé nájmy. Prázdné kanceláře v budovách správy by se po lidech, kteří by pracovali ze svých domovů, špatně pronajímaly kvůli nedostatku parkovacích míst v centrech měst. Správa potřebuje parkovací místa nejen pro sebe, ale například kvůli tomu, aby na její pracoviště mohli myslivci jezdit odevzdávat vzorky nebo si tam pro ně mohli jezdit zaměstnanci veterinárních ústavů.

Za pololetí udělali veterináři přes 21.000 kontrol v oblasti zdraví zvířat, meziročně jich bylo o 3500 méně. U welfare zvířat učinili necelých 3250 kontrol, meziročně o cca 200 méně. O necelý milion na více než 63 milionů kusů se ale zvýšil počet zvířat na jatkách.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.