Přihlásit

Reuters: Pandemie covidu-19 způsobila nárůst pytláctví v Kongu (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kinshasa 22. července (ČTK/Reuters) - Když strážci v konžském národním parku Virunga tento měsíc objevili tříleté mládě gorily Theodora chycené v pytlácké pasti, věděli, že musí jednat rychle. Malý primát měl v nelegálním zařízení zaklíněnou levou ruku, což by bez rychlého zásahu mohlo omezit tok krve a způsobit infekci. Než mohli ale strážci jakkoliv zasáhnout, museli se vypořádat s ochranářskými rodiči primáta, píše agentura Reuters.

Nejprve strážci Theodorově matce podali sedativa a odpoutali pozornost jeho 270 kilogramů vážícího stříbrohřbetého otce. Poté chlupaté mládě položili na listy pokrytou zem v džungli a dali se do práce.

"Byl tam velký rozruch, samec nebyl nadšený, ale jednali dost rychle a efektivně, takže mohli mládě gorily ošetřit a podat mu antibiotika," uvedl ředitel národního parku Virunga Emmanuel De Merode.

V parku Virunga, který je rozlehlou říší hlubokých lesů, ledovců a sopek, s více druhy ptáků, plazů a savců, než má kterákoli jiná chráněná oblast na světě, jsou takové postupy běžné, píše Reuters.

Ekonomické dopady způsobené pandemií covidu-19 se však projevily i nárůstem pytláctví. Zatímco počty strážců v parku byly kvůli koronaviru sníženy, čelí gorily horské, kterých v tamních lesích žije asi polovina jejich světové populace, čím dál většímu ohrožení. Oblast o rozloze 7800 kilometrů čtverečních v březnu úřady uzavřely turistům ve snaze zpomalit šíření covidu-19 v místních komunitách a ochránit před ním lidoopy.

Vzhledem k vyšším cenám potravin, sníženému počtu pracovních příležitostí a kolapsu příjmů z cestovního ruchu se ale někteří lidé žijící v parku a jeho okolí museli obrátit na les, aby přežili, a to včetně lovu divoce žijících zvířat pro maso. "Vzrostl počet lidí, kteří jdou do lesa, aby položili pasti," řekl De Merode.

Pokud jde o Theodora, měl štěstí. Ačkoliv akce vzhledem k jeho impozantnímu otci představovala riziko pro strážce i veterináře, byla nakonec úspěšná.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.