Přihlásit

Rezervace divokých koní u Milovic je národní přírodní památkou (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Milovice (Nymbursko) 13. července (ČTK) - Rezervace divokých koní, zubrů a praturů v bývalém vojenském prostoru u Milovic na Nymbursku se stala součástí nově vyhlášené národní přírodní památky Mladá, informovala dnes ČTK ochranářská společnost Česká krajina v tiskové zprávě.

Národní přírodní památka je zřízena k ochraně cenných lučních a lesních ekosystémů a biotopů vzácných a ohrožených druhů rostlin, jako je například hořec křížatý, a také živočichů jako listonoh letní, žábronožka letní nebo modrásek hořcový Rebelův. "Právě s vytvářením a údržbou biotopů pro tyto organismy pastva velkých kopytníků od roku 2015 velmi úspěšně pomáhá," řekl ředitel České krajiny Dalibor Dostál.

Skutečnost, že se rezervace stala přírodní památkou, může podle Dostála výrazně zkvalitnit péči o toto cenné území. "V minulosti byla péče o toto území roztříštěná mezi několik institucí. Tím, že vznikla národní přírodní památka, nad níž má dohled Agentura ochrany přírody a krajiny, jako odborná a respektovaná instituce, se otevírá možnost pro promyšlenou a kompetentní péči o toto území," řekl Dostál.

Území nyní budou moci podle Dostála lépe využívat například myslivci, vlastníci zemědělských a lesních pozemků, skupiny vojenských historických spolků i místní obecní samosprávy. Území se doplní mobiliářem, třeba informačními panely.

Divocí koně přišli do bývalého vojenského prostoru Milovice v lednu 2015. Od té doby se jim, ale i zubrům a zpětně šlechtěným praturům, postupně daří uzdravovat místní krajinu a zachraňovat v těchto místech před vymizením řadu ohrožených živočichů a rostlin.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.