Přihlásit

Třetině druhů lemurů podle ochránců přírody hrozí vyhynutí (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Antananarivo 10. července (ČTK) - Zhruba třetina všech druhů lemurů, kteří žijí volně pouze na Madagaskaru, je jen krok od vyhynutí. S odvoláním na ochránce přírody o tom dnes informoval zpravodajský server BBC. Ostrovní stát u jihovýchodního pobřeží afrického kontinentu je jediným místem na světě, kde lze lemury, malé primáty, kteří se miliony let vyvíjeli odděleně od afrických opic, spatřit ve volné přírodě. Žije jich tam kolem 100 různých druhů.

Mezinárodní svaz pro ochranu přírody (IUCN) aktualizoval takzvaný červený seznam ohrožených zvířat. Podle něho je teď 33 ze 107 druhů lemurů klasifikováno jako "kriticky ohrožených". K poklesu počtu primátů podle sdružení vede lov a odlesňování.

Kriticky ohrožení jsou také velryba černá nebo křeček polní. IUCN uvádí, že křeček polní, jinak také křeček obecný, by mohl vyhynout do 30 let, pokud se situace nezmění. Z částí Francie, Německa a východní Evropy tento křeček prakticky vymizel. Proti předchozímu hodnocení IUCN z roku 2016 se situace dramaticky zhoršila. Zpráva uvádí, že rozvoj průmyslu, zemědělské monokultury, tedy pěstování jediné plodiny na zemědělské půdě, globální oteplování a také mírnější znečištění se zkoumají jako možné příčiny jeho ohrožení.

Jinde nyní podle Craiga Hilton-Taylora z IUCN žije méně než 250 velryb černých. Jejich zdroj potravy se v důsledku oteplování moří a klimatických změn podle něj mohl přesunout dál na sever. Velryby v létě začaly hledat potravu u klíčových tras lodní přepravy v zálivu svatého Vavřince u kanadských břehů, kde se zaplétají do lovných zařízení. Zaznamenána u nich byla také nižší míra reprodukce. Podle Hiltona-Taylora to může souviset se stresem i ztíženým hledáním potravy. Pokles populace těchto velryb od roku 2011 IUCN odhaduje na 15 procent.

"Myslím, že pandemie byla svým způsobem pro mnoho lidí po celém světě budíčkem," řekl Hilton-Taylor. "Lidé si uvědomují, že ztratili spojení s přírodou," doplnil. Teď je podle něj zapotřebí, aby se společnost transformovala a udržitelným způsobem života snižovala svůj negativní dopad na planetu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.