Přihlásit

Po čtyřech letech se v ČR objevila holubí nemoc paramyxoviróza (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 9. července (ČTK) - Na Pardubicku byla zjištěna paramyxoviróza v zájmovém chovu holubů. V českém holubím chovu byla choroba naposledy prokázána před čtyřmi lety, existuje proti ní očkování. Tento chov holubů se preventivně bude vakcinovat, omezí se v něm také přesuny ptactva, sdělil dnes ČTK za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer. V chovu podle něj bylo kolem 80 ptáků, uhynuly jich jednotky. U onemocnění se na rozdíl od výskytu ptačí chřipky nebo Newcastleské choroby (pseudomor drůbeže) nevytyčují ochranná pásma ani se chov nevybíjí.

"Onemocnění je charakterizované nervovými příznaky, obrnou, stočením krku, žíznivostí a průjmem. Nemocní holubi mohou uhynout, ale většina ptáků přežívá a chřadne, poruchy nervové činnosti mohou být i doživotní," uvedl Majer. V zájmových chovech byla paramyxoviróza potvrzená v letech 2013 a 2016, u volně žijících ptáků mezi lety 2015 a 2017.

Holubí paramyxovirus je příbuzný nebezpečnému ptačímu paramyxoviru, který je původcem tzv. Newcastleské choroby. "Pro prevenci paramyxovirózy holubů i Newcastleské choroby je nejdůležitější vakcinace. Na trhu jsou dostupné vakcíny pro kura domácího, krůty i holuby. Je rozhodující provádět vakcinaci v souladu s doporučením výrobce vakcinačního přípravku tak, aby se vytvořila dostatečná imunita," dodal ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Pseudomor drůbeže se naposledy v ČR objevil po 20 letech předloni v dubnu v Šanově na Zlínsku. Malochovatel tehdy nahlásil veterinářům úhyn 11 z 34 slepic. Po vyšetření se nepotvrdila ptačí chřipka, ale pseudomor. Veterináři proto v obci vybili 71 slepic a jednu perličku, dalších 15 slepic uhynulo dříve. Kromě zasaženého chovu byla utracena drůbež v sousedícím hospodářství.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.