Přihlásit

Ornitologové vyzvali veřejnost pomoci sečíst mláďata čápů (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zlín 6. července (ČTK) - Ornitologové vyzvali veřejnost, aby jim pomohla zkontrolovat hnízda čápů a sečíst mláďata. V České republice je evidováno více než 1300 čapích hnízd, ale každoročně se objevují nová a některá zanikají nebo nejsou obsazená, uvedl dnes v tiskové zprávě místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.

Seznam čapích hnízd je na webu České společnosti ornitologické. Lidé mohou do databáze hnízd zadat fotografie nebo přidat nové hnízdiště, které ještě není v evidenci.

"Důležité je spočítat mláďata a případně uvést, zda je některý z jejich rodičů okroužkován. Pokud možno i s kódem a barvou kroužku. Na některých hnízdech jsou mláďata již velká jako jejich rodiče a rozeznat je můžete pouze podle zbarvení a délky zobáku. Mladí čápi mají kratší zobák zbarvený černě, dospělý ho mají delší a červený. Sčítáním čapích hnízd a čápat přispějete k poznání i k jejich ochraně," uvedl Šafránek.

Ornitology zajímá i informace, že je hnízdo neobsazené, nebo je v něm jen jeden nebo dva nehnízdící čápi. "I takový údaj je velmi cenný pro další vyhodnocení úspěšnosti hnízdění. I neobsazená hnízda se evidují a i takový údaj je důležité zadat do databáze čapích hnízd v České republice," uvedl Šafránek.

Na některých hnízdech jsou umístěny webkamery, lidé tak dění v nich mohou sledovat v přímém přenosu. Ve Zlínském kraji je to například v obcích Břest a Záhlinice na Kroměřížsku, a to zde.

Do Česka přiletěli první čápi v polovině března. První zpravidla přilétá samec, hnízdění začíná v dubnu. Na vejcích čápi sedí v průměru 33 dní. Další dva měsíce krmí mláďata.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.