Přihlásit

Nigerijští farmáři vybili téměř milión vepřů kvůli prasečímu moru (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Lagos 19. června (ČTK) - Statisíce vepřů vybili nigerijští farmáři v reakci na prudké rozšíření afrického moru prasat (ASF), který zemi postihl v letošním roce. Epidemie začala v Lagosu a sousedícím nigerijském státě Ogun, ale nyní se rozšířila do více než čtvrtiny z 36 nigerijských států, informoval zpravodajský server The Guardian.

Oficiální data neexistují, ale samotní farmáři odhadují, že vybito už muselo být téměř milión vepřů. Lagoské družstvo Oke-Aro, které patří k největším chovatelům vepřů v západní Africe, už zlikvidovalo zhruba půl miliónu prasat.

V uplynulém desetiletí se ASF pravidelně objevoval v několika částech Afriky; v letech 2016 až 2019 bylo na tomto kontinentu ohlášeno více než 60 epidemií. Ale nynější vlna nákazy je zatím zdaleka nejhorší.

Africký mor prasat je pro lidi neškodný, ale úmrtnost domácích a divokých prasat je téměř stoprocentní. Na ASF neexistuje žádná vakcína a šíření nemoci je možné zastavit jen s pomocí kontroly pohybu zvířat a zajištění dostatečné hygieny na farmách a jatkách.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.