Přihlásit

V Nizozemsku je podezření na další přenos viru z norka na člověka (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Amsterodam 25. května (ČTK) - Nizozemská vláda ohlásila druhý případ možného přenosu koronaviru z norka na člověka na farmě, kde jsou drobní savci chováni na kožešinu. Podle vládních expertů je "velmi pravděpodobné", že se daný pracovník chovu infikoval od zvířete, mimo kožešinové farmy ale prý riziko nákazy od norka zůstává velmi malé, informovala agentura AFP.

"Případ je velmi podobný tomu předchozímu," uvedla v prohlášení nizozemská ministryně zemědělství Carola Schoutenová. Už minulou středu informovala, že koronavirem se od norka zřejmě nakazil zaměstnanec farmy nedaleko Eindhovenu. Mutace viru SARS-CoV-2 v jeho organismu byla údajně geneticky podobná variantě, která se šířila mezi norky.

Zjištění pramenilo z širšího vyšetřování v nizozemských chovech, které spustily informace médií z konce dubna, že na dvou kožešinových farmách v provincii Noord-Brabant jsou infikovaná zvířata. Měla údajně podobné dýchací potíže, jaké koronavirus způsobuje u lidí. Podle prvotních zpráv se měli norci nakazit od lidí, vláda ovšem minulý týden ohlásila, že infekce se mohla šířit i opačným směrem.

"Velmi nedávno se v jednom z chovů s infikovanými norky objevil druhý případ. S největší pravděpodobností se SARS-CoV-2 přenesl z norka na člověka," uvedla dnes ministryně Schoutenová, podle níž se vláda zabývá "všemi možnými opatřeními". Vědci z Nizozemského institutu veřejného zdraví (RIVM) nicméně nadále považují hrozbu přenosu koronaviru ze zvířat na lidi mimo kožešinové chovy za "zanedbatelnou".

Nizozemská vláda v souvislosti s možným přenosem z norků na člověka vyzvala majitele kožešinových farem, aby své provozy uzavřeli dříve, než bylo v plánu. Už v roce 2013 Nizozemsko zakázalo výstavbu nových farem s kožešinovými zvířaty a nařídilo těm stávajícím, aby skončily do roku 2024.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.