Přihlásit

Při stavbě letiště v Mexiku objevili vědci desítky koster mamutů (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mexiko 22. května (ČTK) - Při stavbě nového letiště v Mexiku objevili archeologové kosterní pozůstatky desítek mamutů. Nálezy budou možná vystaveny v budoucím terminálu, informovala s odvoláním na místní média agentura DPA.

Původní článek a fotografie najdete zde.

"Našli jsme více než 60 mamutů. Téměř všichni patří k druhu stepních mamutů," řekl ve čtvrtek deníku Excélsior Francisco Sánchez Nava z mexického Národního institutu pro antropologii a historii (INAH). Odkryto bylo také několik lidských ostatků, náhrobních kamenů i kosti bizonů, velbloudů a koní. Nalezené mamutí kosti jsou podle odhadů vědců staré přes 35.000 let.

Objev byl učiněn na místě, kde by měla vzniknout řídící věž budoucího letiště Felipa Ángelese. Správa vzdušného přístavu uvažuje o zřízení muzea uvnitř terminálu, které by cestujícím představilo artefakty z místního archeologického naleziště.

Na místě letiště, které se nachází asi 50 kilometrů severovýchodně od hlavního města Mexika, hledají v současnosti asi tři desítky badatelů pozůstatky zaniklých kultur. Stejná skupina loni oznámila objev 800 kostí z nejméně 14 mamutů ve velkých jámách, jež k lovení těchto mohutných býložravců vykopali pravěcí lidé.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.