Přihlásit

Krkonoše mají v lokalitě Přední Planina naučnou stezku o jelenech (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Špindlerův Mlýn (Trutnovsko) 20. května (ČTK) - Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) dnes v lokalitě Přední Planina nad Špindlerovým Mlýnem otevřela naučnou stezku o jelenech. Jeleni jsou největšími zvířaty žijícími v Krkonoších. Stezka ve výšce 1198 metrů nad mořem má být novým turistickým cílem, který bude lidi lákat i do méně navštěvovaných míst nejvyšších českých hor. ČTK to dnes řekl mluvčí KRNAPu Radek Drahný.

Naučná stezka turisty seznámí s jeleny hravou formou. "Návštěvníky nečeká záplava vědeckých informací, ale sedm jednoduchých aktivit, při kterých jelena zažijí," řekl Drahný. Stezka, jejíž vybudování přišlo na asi 350.000 korun, měří 700 metrů. Vede od horní stanice lanovky na Pláni k Boudě na Pláni. Je vhodná i pro kočárky a invalidní vozíky.

Na první zastávce se návštěvníci dozvědí, jak jelena popisují myslivci. Na jiné zastávce je hudební nástroj xylofon a noty na písničku o jelenovi. Jinde se lidé pokusí jelena doběhnout nebo zvednout jeho parohy. "Děti mohou zjistit, zda jsou větší nebo menší než jelen, laň, rys nebo divoké prase," uvedl vedoucí pracoviště ekologické výchovy KRNAP Michal Skalka.

Jelen není v Krkonoších nijak vzácný, ale každé setkání s ním je pro návštěvníky hor silným zážitkem. "Před lety jsme pro zájemce vytvořili program Jelen lesní - seznamte se, který se stal naším nejúspěšnějším programem pro veřejnost. Věříme, že nová jelení naučná stezka bude stejně populární," uvedl ředitel KRNAPu Robin Böhnisch.

Vybudování stezky je součástí snahy Správy KRNAP odlehčit turisticky velmi zatíženým místům v Krkonoších a turisty po horách více rozprostřít. Již v dubnu KRNAP otevřel Vřetenovčí hravou naučnou stezku u Janských Lázní. Obě stezky vznikly jako součást projektu na usměrnění návštěvnosti s finanční podporou z fondů EU.

Krkonošský národní park patří mezi pět návštěvníky nejzatíženějších národních parků v Evropě a jeho návštěvnost stále roste. Předloni park a jeho ochranné pásmo navštívilo 3,78 milionu lidí, kteří tam dohromady strávili 11,8 milionu dní.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.