Logo
Vytisknout stránku

Do soukromé přírodní rezervace u Rokycan přijel zubr ze zoo Tábor (ČTK)

Rokycany 20. května (ČTK) - Do soukromé přírodní rezervace u Rokycan přijel dnes samec zubra evropského odchovaný v zoo v Táboře. Stokilometrovou cestu absolvoval bez obtíží. Když zoologové ve výběhu otevřeli dvířka přepravního boxu, zvíře vyšlo ven, rozhlédlo se a po chvíli začalo v klidu spásat trávu a náletové dřeviny a vydalo se na obchůzku nového domova. V Rokycanech si tříletý samec Tábor polepší. Čeká ho tu mnohem větší prostor a stane se také vůdcem nově zakládaného stáda a otcem budoucích telat, řekl dnes ČTK hlavní zoolog zoo Tábor Ondřej Kott.

Samec bude zatím asi dva týdny v aklimatizační hektarové ohradě. Pokud se ukáže, že přechod do nového domova zvládl bez obtíží, bude vypuštěn do velkého výběhu. Už od ledna v něm žijí tři samice zubra a od loňského podzimu šest hřebců divokých koní. Žijí jako ve volné přírodě a spásáním vegetace a pohybem v terénu pomáhají udržovat evropsky významnou lokalitu Natura 2000. Koně i samice zubra dodala organizace Česká krajina, která v bývalém vojenském prostoru Milovice založila rezervaci velkých kopytníků. Na chov zubrů, kteří byli ještě ve minulém století na pokraji vyhubení, je vedena mezinárodní chovná kniha. O umístění budoucích mláďat, která by se mohla možná už příští rok v Rokycanech narodit, bude rozhodovat koordinátor chovu, aby se udržela nepříbuzenská linie, řekl ředitel České krajiny Dalibor Dostál.

Soukromou rezervaci zřídil podnikatel z Rokycanska Robert Beneš. Pozemek bývalého vojenského cvičiště na okraji města koupil od armády původně ke spekulaci, řekl ČTK. "Pak mě oslovilo nějaké kouzlo toho místa, začal jsem se zajímat o to, co tady je a žije. Pak jsem navštívil Milovice a tam se to ve mně zlomilo. Hrozně mě to nadchlo, takže jsem se rozhodl, že podobný projekt uskutečním v Rokycanech," řekl ČTK. Území se třicet let neudržovalo. Beneš ho musel nejdřív vyčistit od odpadků. Dřívější činností armády vzniklo unikátní prostředí, kde se daří chráněným živočichům i vzácným rostlinám. V tůních žije vzácná kuňka žlutobřichá, dále skokan štíhlý, ropucha obecná a čolek obecný. Rostou tam vzácné kosatce sibiřské, upolíny nejvyšší nebo žluťuchy lesklé.

Rezervaci dělí cesta, která patří městu. Jedna část území má 13 a druhá 37 hektarů, zvířata ale mezi nimi mohou přecházet. V místě by měla zhruba do dvou měsíců vzniknout lávka, po které budou moci lidé chodit, zároveň bude sloužit jako vyvýšené vyhlídkové místo, řekl Beneš. Chodit se dá po obvodu ohrady. Velká část rezervace je vidět z nedaleké rozhledny Kotel.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.