Logo
Vytisknout stránku

Strážci parku v Islámábádu zahlédli levharty, neruší je lidé (ČTK)

Islámábád 17. května (ČTK) - Levharti, šakali a další tvorové žijící v islámábádském Národním parku Margalla Hills si užívají klidu v době, kdy je park uzavřen v rámci opatření proti šíření koronaviru. Jakmile zmizely davy návštěvníků a kondičních běžců, kteří obvykle plní jeho cestičky, zaznamenali strážci parku nárůst zvířecí aktivity a zahlédli i jindy "neviditelné" levharty, napsala agentura AFP.

Fotopasti, které jsou v parku nainstalované, zachycují snímky zvířat, která se vydávají zkoumat místa, kde dříve měla strach z lidí. "Zaznamenali jsme velký nárůst zvířat, která jsou v parku k vidění," řekl AFP strážce parku Imrán Chán, který není nijak příbuzný se stejnojmenným pákistánským premiérem. Kolem cestiček se tak potulují levharti, zvědaví šakali i zablácení divocí vepři.

"Příroda se zotavuje, když tu nejsou návštěvníci. Zvířata se tu bezstarostně toulají, což je pro džungli dobré znamení," dodal Chán. V parku žije 38 druhů savců, 350 ptačích druhů a 34 druhů plazů včetně 27 hadů. A objevují se i nové druhy - například motýli, které tu strážci nikdy předtím neviděli.

Nejde o první případ, kdy karanténní opatření ve světě přinesla úlevu volně žijícím zvířatům, která se začala vydávat do městských oblastí. Ve velšském městě Llandudno se objevilo stádo volně žijících koz a vylidněné ulice San Franciska přišli prozkoumat kojoti.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.