Přihlásit

Zemřel průkopník ochrany přírody v Československu Otakar Leiský (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 2. dubna (ČTK) - Ve věku 94 let zemřel 31. března spoluzakladatel nejstarší ekologické organizace v Československu a iniciátor záchrany huculského koně Otakar Leiský. Koncem 50. minulého století založil ve spolupráci s Národním muzeem Sbor ochrany přírody, kterému byl roku 1969 udělen status nezávislé organizace TIS - svaz pro ochranu přírody a krajiny a lidí. O úmrtí Leiského dnes ČTK informoval Martin Poláček z Hucul Clubu, u jehož zrodu Leiský stál.

"Člověk, který se chce zabývat ochranou přírody, musí především přírodu milovat, rozumět jí a být jí ku prospěchu," uvedl Leiský v roce 2011 v pořadu České televize (ČT). Věřil, že k ochraně přírody nestačí pouze emoce, ale vyžaduje především porozumění. Z tohoto přesvědčení také vycházela jeho myšlenka "Poznej a chraň naši Přírodu."

Otakar Leiský se narodil v listopadu 1925 v Pardubicích. Za druhé světové války se připojil k protinacistické odbojové skupině Zpravodajská brigáda, která předávala informace o pohybu německých vojsk do Londýna. Po válce začal studovat lékařství, ale po pěti semestrech přestoupil na přírodovědeckou fakultu.

Po absolvování základní vojenské služby nastoupil na ministerstvo školství, kde založil odbor ochrany přírody. V roce 1958 založil ve spolupráci s Národním muzeem organizaci Sbor ochrany přírody. O 11 let později jí byl udělen status nezávislé organizace TIS - svaz pro ochranu přírody a krajiny a lidi.

Název TIS vznikl podle Leiského jako zkratka ze slov trpělivost, inteligence a statečnost, tedy vlastností, které by měl mít každý pořádný ochránce přírody. "My jsme byli jediný svaz v Československé republice, který neměl vedoucí úlohu komunistické strany ve stanovách. Když nás v roce 1979 o půlnoci na Silvestra zrušili, tak už nás bylo 16.500 lidí," vzpomínal před lety v ČT.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.