Přihlásit

Voda z Dyje pomohla Kančí oboře, jde o opatření proti suchu (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Břeclav 23. března (ČTK) - Lesy ČR i letos zaplavují lužní lesy kolem Břeclavi, voda ze Staré Dyje v těchto dnech pomohla Kančí oboře. Jde o opatření proti suchu. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí podniku Eva Jouklová.

Na začátku března více vody upustilo Povodí Moravy z Nových Mlýnů. Šlo asi o 15 milionů metrů krychlových, doplnila se tak voda v drobných tocích, mokřadech a tůních v suchem ohrožené oboře Soutok. Lužní les nyní spotřebuje k přežití více vody, než je roční úhrn srážek na jižní Moravě.

V těchto dnech voda upouštěná ze Staré Dyje obdobně pomáhá Kančí oboře. Jde asi o 750.000 metrů krychlových vody. Zaplňují se tak kanály, tůně, potůčky, slepá ramena i jezírka v lužním lese.

"Doplňujeme i hladinu spodní vody. Nyní se už voda rozlévá po krajině a zůstává stát v lesích i na loukách. Proto teď stavítka uzavřeme," uvedl ředitel lesního závodu Lesů ČR ze Židlochovic Miroslav Svoboda.

Kančí oboru podnik zaplavuje podle Jouklové několik posledních let. Se zaplavováním lužních lesů v oblasti podnik ještě nekončí, zřejmě příští týden voda takto nateče i do polesí u Tvrdonic.

Lužní les je podmáčený les s vysokou hladinou podzemní vody, dlouhodobý nedostatek vody mu proto škodí. V ČR jsou čtyři takto zachovalé ekosystémy, kromě míst kolem obory Soutok (Dyjský trojúhelník) je to Libický luh na Kolínsku, Litovelské Pomoraví leží mezi Olomoucí a Mohelnicí a Chropyňský luh je u řeky Moravy

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.