Logo
Vytisknout stránku

Na Šumavě volně žije podle odhadů minimálně sedm vlků (ČTK)

Vimperk (Prachaticko) 23. března (ČTK) - Na Šumavě žije ve volné přírodě minimálně sedm vlků. Potvrdily to snímky z fotopastí a stopy šelem v terénu z loňského roku. Jeden z volně žijících vlků na Šumavě letos v březnu uhynul, když ho srazil automobil. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák.

"Že se na Šumavě pohybuje smečka nejméně sedmi vlků, jsme vytušili na konci loňského roku. V oblasti Modravska jsme sledovali stopní dráhu těchto šelem, která se na několika místech rozdělila do sedmi samostatných tras," uvedl zoolog Správy NP Šumava Jan Mokrý.

Fotopasti zaznamenaly šelmy často v blízkosti výběhu pro vlky u Srní. Podle ředitele NP Šumava Pavla Hubeného to má logické vysvětlení. "Je takovým malým nepřátelským teritoriem uvnitř velkého divokého teritoria jiné smečky," uvedl.

Z pozorování vyplývá, že na Šumavě se pohybují minimálně tři loňská mláďata vlka. Kolik těchto šelem žije na Šumavě však prý nelze přesně zjistit. "Jednak některá zvířata mohou pouze procházet při hledání partnera a nového teritoria a za druhé i mláďata, která se tu narodí, mohou ve smečce zůstat třeba jen rok. Proto v současné době můžeme s jistotou tvrdit, že na území Národního parku Šumava žije minimálně sedm jedinců," řekl Mokrý.

Divocí vlci, kteří se do České republiky přirozeně šíří z okolních států, se na Šumavě objevují už více než tři desetiletí. Trvale zde žijí od roku 2015. Přestože občas vlka spatří i lidé, jde o velmi sporadický jev.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.