Logo
Vytisknout stránku

Nelegální ferraty v Českém středohoří ruší hnízdící sokoly (ČTK)

Litoměřice 19. března (ČTK) - V Českém středohoří vznikly nelegální ferraty. Jedna zajištěná cesta ve skalnatém terénu je poblíž hnízdiště vzácných sokolů. Ochránci přírody žádají návštěvníky, aby tyto cesty nepoužívali. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Ondřej Nitsch.

První nelegální cesta vybavená mj. jisticím lanem vznikla bez vědomí úřadů a odborníků v přírodní rezervaci Vrabinec nedaleko Těchlovic. Agentura zahájila v tomto případě přestupkové řízení.

Druhá ferrata je na Kozím vrchu. Právě toto místo si nyní vybral ke hnízdění pár kriticky ohroženého sokola stěhovavého. Jde o jeden ze tří známých párů tohoto dravce, který v současné době hnízdí v přirozeném prostředí skal údolí Labe na území Českého středohoří.

"Ferraty budované bez souhlasu orgánů ochrany přírody výrazně zasahují do přirozeného prostředí vzácných druhů, především ptáků, které ohrožuje jak samotná výstavba ferrat, tak zejména jejich následný provoz. Ferraty zároveň esteticky narušují krajinné dominanty. Žádáme potenciální návštěvníky, aby ferraty na Kozím vrchu i Vrabinci nepoužívali," uvedl Petr Kříž, ředitel regionálního pracoviště Správy CHKO České středohoří.

Samice sokolů jsou na počátku hnízdění a zejména při snášení a líhnutí vajec jsou velmi citlivé. Při pocitu ohrožení hnízdo nezřídka opustí. Velmi stresující je pro ně podle ornitologů pohyb turistů a horolezců v blízkosti jejich hnízda a nad jeho úrovní. Pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny proto každoročně uzavírají řadu míst, aby zajistili klid hnízdícím sokolům. V Českém středohoří se to týká Průčelské rokle nedaleko Brné nad Labem, kde je úspěšnost hnízdění sokolů především kvůli rušení nízká. Kvůli ferratě bylo nutné letos uzavřít i okolí hnízdiště na Kozím vrchu. V České republice se obecně kvůli neukázněným návštěvníkům hnízdění sokolů na přirozených skalních hnízdištích příliš nedaří.

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR podle Kříže rozhodně nehodlá blokovat rozvoj sportovních aktivit v chráněných územích. "Sportovci nezřídka velkou měrou přispívají k aktivní ochraně významných lokalit. Je však třeba, aby své záměry konzultovali a realizovali v souladu se zákony a dle odborných doporučení," uvedl Kříž.

Okolí hnízdišť na Kozím vrchu a v Průčelské rokli jsou aktuálně uzavřena páskou a vyznačeny cedulemi. Uzavírka obou území potrvá do 30. června.

Další páry sokolů hnízdí každoročně na severu Čech v průmyslových areálech na vysokých stavbách.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.