Přihlásit

Okolí Býčí skály se pro turisty uzavřelo kvůli sokolům (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Adamov (Blanensko) 18. března (ČTK) - Ochranáři po roce opět uzavřeli okolí Býčí skály v Moravském krasu kvůli hnízdění vzácného sokola stěhovavého, uzavřená je i část turistické cesty. Omezení potrvá do poloviny června, řekl dnes ČTK zástupce vedoucího Správy CHKO Moravský kras Antonín Tůma. Býčí skálu si k hnízdění dravci poprvé vybrali už před několika lety. Za porušení zákazu hrozí pokuty.

Omezený je pohyb turistů v prostoru před portálem jeskyně a na části modře značené turistické cesty od Býčí skály přes jeskyni Kostelík k silnici směrem na Křtiny. Tento úsek je třeba obejít po silnici. Vstupovat není možné ani do lesů v okolí jeskyně. Tam je ale vstup zakázán trvale, protože jde o území národní přírodní rezervace s nejpřísnějším režimem ochrany. Zakázáno je také horolezectví na Kostelíku i na dalších stěnách v okolí.

"Strážci natáhli zákazové pásky na přístupech ke skalám, kde se připravuje k zahnízdění párek sokolů stěhovavých. K páskám přibyly informační cedulky v českém a anglickém jazyce a další cedulky upozorňující na zákaz použití dronů," uvedl Tůma. Strážci za porušení zákazu mohou na místě uložit pokutu až 10.000 korun.

Kvůli koronavirové epidemii je v celé ČR výrazně omezen volný pohyb lidí s výjimkou cest do zaměstnání, nezbytných cest za rodinou, pro základní životní potřeby nebo k lékaři. Může se také chodit do přírody.

Na Býčí skále sokoli zahnízdili v roce 2017, tehdy vyvedli jedno mládě. O rok později to podle dobrovolného strážce Radovana Mezery byla čtyři mláďata, loni tři. "Snad se zadaří i letos," uvedl k tomu Mezera.

Vzácní dravci se v Moravském krasu poprvé uhnízdili v roce 2016, a to po zhruba půl století. Místo druhého hnízdiště ochranáři tají. Loni v něm sokoli vyvedli čtyři mláďata, před jejich odletem z hnízda je podle ochranářů ale snědl jiný dravec, a to výr velký.

Jeskyně Býčí skála leží ve střední části Moravského krasu. Podle vědců sloužila její přední část v době železné jako rituální obětiště. Badatel Jindřich Wankel našel na tomto místě koncem 19. století ostatky 40 lidí a mnoho vzácných předmětů. Za druhé světové války měli v jeskyni nacisté továrnu na výrobu leteckých motorů. Speleologové zpřístupňují malou část jeskyně veřejnosti před začátkem léta, každoročně si prostory prohlédne kolem 3000 zájemců.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.