Logo
Vytisknout stránku

Zemřel pes, který byl v karanténě kvůli podezření na koronavirus (ČTK)

Hongkong 18. března (ČTK) - V Hongkongu uhynul sedmnáctiletý pes, u kterého panovalo podezření, že se nakazil od své majitelky novým koronavirem. Předběžné testy u zvířete koncem února prokázaly "slabou" přítomnost viru, opakované testy minulý týden ale byly negativní. Dva dny po propuštění z karantény pes pošel. Podle veterinářů mohl být příčinou jeho smrti stres způsobený karanténou a odtržením od rodiny.

O hongkongském psu média dříve psala jako o možném prvním případu přenosu nákazy novým koronavirem z člověka na zvíře. Tyto obavy podle agentury Reuters vyvrátil test z minulého týdne, který přítomnost nového typu koronaviru u psa nepotvrdil.

Předcházející test z konce února ukázal u psa "slabou" přítomnost viru, který byl nalezen ve vzorcích odebraných z nosní a ústní dutiny zvířete. Podle expertů je pravděpodobné, že se ve skutečnosti nejednalo o nákazu, ale jen o kontaminaci.

Odborníci v souvislosti s hongkongským případem zdůraznili, že majitelé domácích mazlíčků by neměli propadat panice a vzdávat se svých zvířat. Podle Světové zdravotnické organizace neexistuje důkaz, že by se domácí mazlíčci koronavirem mohli infikovat.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.