Přihlásit

Zemřel pes, který byl v karanténě kvůli podezření na koronavirus (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hongkong 18. března (ČTK) - V Hongkongu uhynul sedmnáctiletý pes, u kterého panovalo podezření, že se nakazil od své majitelky novým koronavirem. Předběžné testy u zvířete koncem února prokázaly "slabou" přítomnost viru, opakované testy minulý týden ale byly negativní. Dva dny po propuštění z karantény pes pošel. Podle veterinářů mohl být příčinou jeho smrti stres způsobený karanténou a odtržením od rodiny.

O hongkongském psu média dříve psala jako o možném prvním případu přenosu nákazy novým koronavirem z člověka na zvíře. Tyto obavy podle agentury Reuters vyvrátil test z minulého týdne, který přítomnost nového typu koronaviru u psa nepotvrdil.

Předcházející test z konce února ukázal u psa "slabou" přítomnost viru, který byl nalezen ve vzorcích odebraných z nosní a ústní dutiny zvířete. Podle expertů je pravděpodobné, že se ve skutečnosti nejednalo o nákazu, ale jen o kontaminaci.

Odborníci v souvislosti s hongkongským případem zdůraznili, že majitelé domácích mazlíčků by neměli propadat panice a vzdávat se svých zvířat. Podle Světové zdravotnické organizace neexistuje důkaz, že by se domácí mazlíčci koronavirem mohli infikovat.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.