Přihlásit

MZe:Příspěvky na lesní hospodaření by se měly zvýšit o 520 mil.Kč (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 17. března (ČTK) - Na podporu lesního hospodářství by měl stát od příštího roku přispívat o 520 milionů korun více než letos, kdy je to 1,15 miliardy korun. Peníze by se v následujících čtyřech letech měly každoročně navyšovat o 145 milionů korun. Navrhuje to ministerstvo zemědělství v novele nařízení vlády, kterou poslalo do meziresortního připomínkového řízení. Evropští lesníci se už několik let potýkají s kůrovcovou kalamitou.

Peníze by měly jít navíc na zřizování oplocenek (200 milionů korun), nově chce stát zavést nový příspěvek 145 milionů korun na péči o výsadby, tyto peníze se pak budou spolu s přibývající plochou výsadby zvyšovat. Dalších 80 milionů korun by se mělo od příštího roku použít na asanaci kůrovcového dříví, zbytek peněz by mohli částečně využít i myslivci.

Místo jednorázového příspěvku u nových výsadeb chce ministerstvo vyplácet peníze po schválení dotace každoročně po dobu pěti let. "Podmínkou poskytnutí finančního příspěvku je především provedení řádné ochrany výsadby proti buřeni a proti zvěři v průběhu kalendářního roku, čemuž odpovídá sazba finančního příspěvku 12.000 Kč/ha pokrývající převážnou část nákladů na požadované činnosti a případné další doplňkové činnosti v rámci ochrany výsadeb (ochrana proti klikorohovi nebo myšovitým atp.)," uvádí důvodová zpráva novely. Buřeň je například tráva, ostružiní a maliní, které musí hospodáři vyžínat, aby nepřerostly malé stromky. Brouk klikoroh zase ohlodává kůru mladých stromků. O peníze by se mohlo žádat na plochy, které lesníci osadili loni nebo později.

Stát také plánuje obnovit příspěvek na využití dravců v ochraně rostlin, aby se alespoň částečně eliminovaly populace hrabošů. "Předmětem příspěvku je zřizování hnízdních podložek a budek pro dravce, zejména ale rozmisťování loveckých stanovišť (berliček) na zemědělské půdě," uvádí zpráva.

Pokud novela projde v předkládaném znění, zvýší se počet honiteb, kde se vyplácí motivační zástřelné za divoká prasata. Nárok na něj budou mít tam, kde se přesáhne pětiletý průměr, nikoliv tříletý, což platí v současnosti. V posledních letech myslivci střílí divoká prasata více než v minulosti.

Kalamitní situace v českých lesích způsobená kůrovcem se loni opět zhoršila, uvedl na začátku března ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Její další postup lze přes veškeré úsilí očekávat i letos, kůrovec napadne přinejmenším stejný objem dřeva jako loni.

Území zasažené kůrovcem se opět rozšířilo. Situace se zhoršila v téměř všech krajích s výjimkou Prahy, Moravskoslezského, Olomouckého a Zlínského kraje. Nejhorší situace loni byla v Kraji Vysočina.

Stát loni začal vyplácet více peněz na zásahy v lesích, sumu zdvojnásobil na 1,15 miliardy korun. Loni pak začal vyplácet také peníze pro nestátní vlastníky lesů jako kompenzace za sníženou cenu dříví. Dohromady se jim v tomto programu zatím do konce letošního roku přislíbilo 2,5 miliardy korun, zatím stát vyplatil přes 1,1 miliardy korun. Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů ČR žádalo stát o sedm miliard korun na zalesňovací práce pro letošní rok.

Česko se s kůrovcovou kalamitou potýká několik let. Podle odborníků je situace nejhorší v historii českého lesnictví.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.