Logo
Vytisknout stránku

MZe: Včelařit, rybařit a lovit se může dál (ČTK)

Praha 17. března (ČTK) - Starat se o včely, chodit na ryby a lovit zvěř je podle výjimky z karanténních opatření kvůli šíření nového koronaviru stále možné. Upozornilo na to ministerstvo zemědělství na svém webu. Společné lovy nebo rybářské závody ale povoleny nejsou.

Výkon rybářského i mysliveckého práva je podle ministerstva v souladu s výjimkou na pohyb v přírodě. Myslivci tak mohou dále lovit individuálně, pečovat o zvěř nebo se starat o nezbytné provozní povinnosti v honitbách. Podle státu je ale potřeba neorganizovat společné lovy, podobně je tomu u rybářů a jejich závodů nebo jiného shromažďování. "Jakákoli shromažďování, (byť ve skupinách pod 30 osob), nejsou nezbytná pro péči o včely a jejich chov, a proto je třeba je neorganizovat a nezúčastňovat se jich," dodalo ministerstvo v informacích pro včelaře.

Veterináři ČTK řekli, že nadále přijímají vzorky na vyšetření odlovených divočáků na parazitického svalovce. Jejich inspektoráty jsou nyní otevřené jen dva dny v týdnu. "Inspektoráty, které jsou přizpůsobené k příjmu vzorků tak, aby cizí osoby nevstupovaly do budov, budou přijímat vzorky i mimo úřední hodiny," dodal za Státní veterinární správu Petr Majer.

Ministerstvo ČTK také sdělilo, že nadále monitoruje situaci v zemědělských a potravinářských podnicích. Doporučuje zaměstnance rozdělit do skupin, které by se na pracovišti neměly potkávat. Obzvláště důležité je to v živočišné výrobě, kde - jak dříve podotkl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha - je třeba stále krmit a dojit skot.

V Česku bylo k dnešnímu ránu 383 potvrzených případů nákazy koronavirem, což je o 39 víc než v pondělí večer. První tři lidé se z nemoci zcela vyléčili, naopak jiní tři pacienti nakažení koronavirem jsou ve velmi vážném až kritickém stavu.

Kvůli nemoci platí v zemi nouzový stav, výrazné omezení volného pohybu lidí i většiny aktivit.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.