Přihlásit

DPA: Bangkocký odchytávač hadů si vůči nim udržuje respekt (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bangkok 24. února (ČTK/DPA) - Stává se, že v Thajsku se lidem hadi vplazí až do koupelny. Hasiči v Bangkoku se s tím při své práci setkávají dnes a denně. Lidé je kvůli kobrám, krajtám nebo zmijím volají častěji než kvůli požárům. Na zacházení s hady mají v Thajsku u hasičů specialisty - a nejznámějším z nich je Pinjo Pukpinjo. Tento 50letý muž pracuje jako bangkocký odchytávač hadů. Odváží se kleknout si před syčící kobru nebo také předvést, jak lze před ní pomaloučku prchnout, napsala agentura DPA.

Takového duhovce jednobarvého drží v ruce s podobnou nedbalostí jako někdo jiný třeba šroubovák. Pod jedním z hasičských aut na služebně leží v kleci čtyřmetrová krajta, která spořádala malého psa.

Na této hasičské stanici jsou umístěni hadi, kteří budou znovu vypuštěni do přírody, několik jich tam ale zůstane kvůli výcviku. Dává to smysl, protože loni měli místní hasiči nahlášeno 33.000 případů, v nichž hrál nějakou roli had, vypráví Pukpinjo. Dopoledne ale musí vyrazit ze základny kvůli požáru. O něco později se hlásí "stálý klient": na zahradě má dva hady. Když Pukpinjo dorazí na místo, je tam už jen jeden. Na dětské prolézačce na dvorku leží chřestýšovec běloretý, který je zelený a jedovatý. Jde o běžný druh hada, jeden z více než dvou stovek, které jsou v Thajsku zastoupeny.

Pro Pukpinja jde o rutinu. Nepoužívá speciální hák pro odchyt hadů, nechá hada vplazit se do umělohmotné nádoby. Tu zašroubuje a je hotovo. Majitel domu je spokojený - na Pukpinjovi si váží toho, že přijíždí rychle. Vedle jeho domu je zarostlý pozemek, ráj pro hady. Když zvířata vniknou lidem do domů, hledají většinou potravu, říká Pukpinjo.

Dříve se tento muž hadů bál, ale když se před 17 lety stali součástí jeho profese, začal se o ně zajímat. "Jde o silná stvoření," tvrdí. Při zacházení s hady jde hlavně o bezpečnost pro obě strany, lidi i zvířata. Je potřeba se naučit, jak se nenechat kousnout. Někteří bývají nebezpeční, pokud je člověk vyruší, když přijímají potravu.

Pukpinjo má na ruce jizvu od kobry královské. Ta ho kousla po výcviku a další dva měsíce strávil v nemocnici. Hady sice zná dobře, připomíná ale, že je dobré si uchovat trochu strachu z nich. "Nelze jim důvěřovat," varuje. Když se hasičům ozvou lidi s žádostí o pomoc, zní jejich rada takto: v první řadě nemít strach a hada pozorovat zpovzdálí. Zavřít dveře. V případě těch jedovatých volající rozhodně odrazují od toho, aby něco podnikali sami. Doporučují také, aby v zahradách a na jiných zarostlých místech měli lidé oči otevřené.

V Bangkoku by zřejmě každý z místních mohl vyprávět nějaký příběh o hadech. Tak jako účastníci chatu v jednom obytném komplexu, kteří se nemohli shodnout na to, co za hada to vidí u bazénu: zřejmě bojgu.

Hasič Pinjo Pukpinjo má vlastní facebookovou stránku, kde ho sledují tisíce lidí. Obzvláště hodně práce má v období dešťů, od června do srpna. Se svými kolegy mívá třeba i dvacet výjezdů kvůli hadům denně. Na uklidnění: o tom, že se hadi dostanou až do záchodu, se ví hlavně kvůli tomu, že jde o informaci, která se rychle šíří po sociálních sítích. Pukpinjo ale říká, že takové případy se stávají jen vzácně.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.