Logo
Vytisknout stránku

Botswana vydraží licence na lov slonů, poprvé od zrušení zákazu (ČTK)

Gaborone 7. února (ČTK) - V Botswaně se uskuteční první aukce licencí na lov slonů od zrušení zákazu tohoto lovu před šesti lety. Vydražit chce nyní vláda povolení umožňující odstřel 70 slonů, informoval dnes zpravodajský server BBC. Lovecká sezóna v Botswaně začne v dubnu a licence, které mají umožnit zabití dalších 200 slonů, budou vydraženy později. Africká Botswana, kde podle odhadů žije asi 130.000 slonů, má největší sloní populaci na světě. Koncem 90. let tam přitom podle agentury Reuters žilo podle odhadů asi 80.000 chobotnatců.

Dnes půjde do dražby sedm loveckých balíčků, přičemž každý z nich bude obsahovat licenci na zabití deseti slonů. Zájemci musí složit vratnou zálohu ve výši 18.000 dolarů (přes 411.000 Kč). Podle mluvčí ministerstva pro národní parky a přírodu Alice Mmolawaové bude licence platit jen v určitých loveckých oblastech, kde byly zaznamenány největší střety slonů s člověkem, a zakoupit si ji budou moci pouze firmy registrované v Botswaně.

Do aukce se podle botswanských úřadů přihlásili tři zájemci a nyní se jedná o tom, zda bude dražitel moci koupit více než jednu licenci.

Botswana v roce 2014 zakázala lov slonů, aby je chránila. Ačkoli opatření bylo hodnoceno jako velmi úspěšné, prezident Mokgweetsi Masisi loni zákaz zrušil. Podle kritiků se tím snaží získat podporu voličů ze zemědělských oblastí, u kterých je větší pravděpodobnost, že se kvůli slonům dostanou do potíží. Vládní představitelé argumentovali tím, že sloni ušlapávají lidi a farmářům konzumují plodiny.

"Sloni zabili hodně lidí a zničili životy. Myslím, že vláda snižováním jejich počtu dělá dobrou věc," uvedl podle agentur jeden z obyvatel hlavního města Gaborone, jehož rodná vesnice Maun patří k místům, kde se střety lidí se slony dějí nejčastěji.

Ekologové jsou v otázce prodeje licencí na lov slonů rozděleni. Někteří se obávají, že se tím bude postupně zvyšovat poptávka a zároveň, že to bude motivovat pytláky k dalšímu obchodování se slonovinou.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.