Přihlásit

Vlk na zvěř nestačí, musíme ji střílet, říká myslivecký předseda Janota (lidovky.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

LN: Jak to, že v mysliveckém revíru, který pomyslně zabírá celé Česko, řádí příliš mnoho zvěře?

Neřekl bych, že řádí, ale vzhledem ke kůrovcové kalamitě a následnému zalesňování mohou místně zvýšené stavy zvěře působit škody v lesním hospodářství. Snažíme se apelovat nejen na naše členy, ale na všechny myslivce, aby se stavy zvěře snažili držet v únosné míře.

LN: Používáte slovo mohou, ale už pár let se mluví o tom, že zvěř je přemnožená a škody působí. To se přece děje, ne?

Lokálně skutečně zvýšené stavy zvěře jsou a škody působí, ale celoplošný problém to není. Není to také důvod, aby stát rozhodoval, kolik a jaké zvěře budou vlastníci mít na svém pozemku, tak jak se to bez jakékoliv diskuse schválilo s poslední novelou zákona. O všem by měli rozhodovat úředníci od stolu. Ale ne na všech obcích s rozšířenou působností jsou lidé odborně vzdělaní v myslivosti a to nám vadí. Pro posouzení stavu lesů se mají vytvářet odborné posudky, ovšem bez toho, aby se vědělo, kdo je bude dělat a kolik to bude stát. Podle mnohých mohou za škody v lesích myslivci. To jednoznačně odmítám.

Celý článek najdete zde.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.