Přihlásit

Vědci z ČZU budou zkoumat vliv lovu srnčí zvěře na ozdravění lesa (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 20. ledna (ČTK) - Vliv intenzivního lovu srnčí zvěře na růst mladých stromků a ozdravění lesa budou zkoumat vědci z České zemědělské univerzity v Praze (ČZU). Výzkum má přinést poznatky pro zvládnutí změn, které naruší rovnováhu lesa. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí ČZU Jana Kašparová.

"Záměr vychází z poznatku, že regenerace lesních porostů je závislá na početnosti velkých býložravců," uvedla k výzkumu Kašparová. Právě vysoké množství lesní zvěře je podle univerzity častým problémem při pěstování nově vysazených lesů. Ve Školním lesním podniku ZČU na ploše zhruba 3000 hektarů se tak zintenzivní lov srnce obecného. Srny se běžně loví pouze individuálně, podle Kašparové je však možné získat povolení pro lov v naháňkách, tedy ve společných lovech, a zvýšit tak počet ulovených zvířat.

Vědci budou během pěti let sledovat míru škod, kterou zvěř způsobí na stromcích, ale i proměnu druhové skladby porostů, například ve prospěch listnatých dřevin. Pozorování se přitom uskuteční na oplocené i neoplocené ploše. "Hlavním cílem projektu je řídit stav zvěře takovým způsobem, aby mohl les v klidu růst," řekl ČTK Tomáš Kušta, vedoucí týmu vědců z Katedry myslivosti a lesnické zoologie. Tým bude sledovat také dopad zásahu na pohyb srnčí. K výzkumu však poslouží i ulovená zvířata. Vědce bude zajímat jejich kondice - například váha či přítomnost parazitů.

Výsledky projektu by měly přispět k rozsáhlejší strategii pro zvládnutí změn, které narušují rovnováhu lesních ekosystémů. "Obnova lesů zejména v oblastech postižených kůrovcovou kalamitou se stává klíčovým úkolem, jehož vyřešení bude mít zásadní vliv na podobu české krajiny v následujících desetiletích,“ shrnul Kušta. Podle univerzity projekt klade důraz také na spolupráci myslivců a lesníků.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.