Přihlásit

Svaz: Hraboši letos můžou způsobit škody za několik miliard (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 16. ledna (ČTK) - Letošní škody způsobené přemnoženými hraboši mohou podle odhadu Zemědělského svazu ČR dosáhnout dvou- až trojnásobku současných více než 1,6 miliardy korun. ČTK to dnes sdělil mluvčí svazu Vladimír Pícha. Svaz chce na příští týden svolat tiskovou konferenci, kde ohlásí plán akcí, jimiž bude chtít na problematiku upozornit.

"Bohužel po krátkodobém poklesu stavů hraboše v souvislosti s podzimní kultivací půdy se jejich počty začaly opět zvyšovat. Zemědělský svaz sleduje vývoj škod způsobených tímto škůdcem a jen na nově založených porostech přesáhly škody 200 milionů korun. Vlivem mírné zimy stavy nadále rostou a oblasti škodlivého výskytu se rozšiřují z Moravy dále na západ," řekl dnes ČTK Pícha. Podle něj byli hraboši loni na jaře přemnožení lokálně, letos na začátku roku pak již plošně.

Navíc, jak upozorňuje, není jasné, kdo a zda za škody za hraboše zaplatí, mezi zemědělci "roste nervozita". "Výbor Zemědělského svazu ČR rozhodl, že do konce ledna se bude čekat na řešení této situace, které by systémově řešilo nejen přemnožení jednoho ze škůdců. Následně jsou členové Zemědělského svazu připraveni zorganizovat akce, které připomenou význam zemědělství a kulturní krajiny pro naši společnost," uzavřel.

Podle mluvčí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského Ivany Krškové první letošní data ukazují, že populace hraboše jsou stále velice silné a jejich hustota klesla jenom na některých místech v Čechách. "Na Moravě je situace stejná jako na podzim. Od 1. ledna bylo provedeno na 320 pozorování, z nichž 60 procent přesahuje práh škodlivosti. Na 18 procentech dosahují výskyty extrémních hodnot," sdělila.

Podle ní ale také z dat vyplývá, že populace hraboše není vyšší než v předchozích letech, rozdíl je načasování vrcholu růstu populace. V letech 2014 a 2015 bylo nejvíc hrabošů až po sklizni. "V roce 2019 byly populace relativně vysoké již na jaře, v době, kdy se teprve tvoří výnos, při čemž tyto jarní populace během roku prakticky neklesaly. Hraboš tedy páchal škody v nejcitlivějších fázích růstu rostlin v průběhu celého roku," dodala. Populace se nyní podle ní můžou snížit, pokud přijde koncem ledna nebo v únoru holomráz, nebo naopak dostatek srážek, které by zatopily nory.

ÚKZÚZ loni v létě povolil plošnou aplikaci jedu proti hlodavcům na velké části území republiky. Ministerstvo zemědělství ale po vlně kritiky účinnost povolení pozastavilo. Později se po povolené plošné aplikaci na Moravě našlo skoro 80 uhynulých zajíců a několik bažantů, u kterých testy zbytky jedu prokázaly. Později se našli také uhynulí čápi.

Ohrožením některých druhů ptáků a savců argumentuje Česká inspekce životního prostředí, podle ní je plošné použití přípravku v rozporu se zákonem na ochranu přírody a krajiny. Jed zůstává uhynulým hrabošům v žaludku, v ostatních tkáních se rozloží.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.