Přihlásit

V Berlíně protestovali včelaři kvůli používání glyfosátu (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Berlín 15. ledna (ČTK) - Dvojice braniborských včelařů dnes na protest proti agrární politice německé vlády složila před berlínským sídlem ministerstva zemědělství dvě a půl tuny medu kontaminovaného glyfosátem, část včelího produktu pak vylila na schody budovy. Původně se očekávalo, že pár přiveze do Berlína čtyři tuny medu, které kvůli obsahu kontroverzního herbicidu musí zničit.

Včelaři tvrdí, že ministryně zemědělství Julia Klöcknerová činí jen málo pro ochranu včel a zajištění druhové rozmanitosti. Ministerstvo ale podle agentury DPA v prohlášení uvedlo, že braniborský případ, kdy obsah glyfosátu v medu překročil hraniční množství stanovené Evropskou unií, je pouze ojedinělý.

Glyfosát vyvinula společnost Monsanto, která herbicid uvedla na trh pod obchodním názvem Roundup. Firmu Monsanto předloni v červnu koupil německý agrochemický a farmaceutický konglomerát Bayer, který kvůli zdravotním dopadům herbicidu čelí tisícovkám žalob.

Chemickou látku glyfosát označuje Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny za pravděpodobně karcinogenní. Naopak Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropská agentura pro chemické látky (ECHA), o jejichž posudky se opírá Evropská komise, považují glyfosát za neškodný.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.