Logo
Vytisknout stránku

Braniborsko na hranici s Polskem kvůli moru prasat postaví plot (ČTK)

Berlín 19. prosince (ČTK) - Německá spolková země Braniborsko vybuduje na zhruba polovině své 280kilometrové hranice s Polskem plot, aby tak zabránila šíření afrického moru prasat od svého východního souseda. Dnes o tom informovala televize n-tv s tím, že výstavba začne v pátek. Podobnou bariéru vybudovalo Dánsko na své jižní hranici s Německem.

První část ohradníku začnou dělníci vztyčovat u Gubenu, kde hranici tvoří Lužická Nisa. Guben leží v okrese Spréva-Nisa, jež má být společně s okolím Frankfurtu nad Odrou centrem braniborské obrany proti šíření moru prasat. Bariéru budou tvořit mobilní elektrická hrazení a také pachový plot, kdy zvěř odpuzuje pachová látka v podobě pěnového nástřiku.

Braniborsko, které uhradí výstavbu plotu, plánuje ohradit 120 kilometrů hranice. Plot, který bude stát 160.000 eur (čtyři miliony korun), bude vysoký asi 90 centimetrů.

Plot jako ochranu před infikovanými prasaty nedávno dokončilo Dánsko, které s výstavbou začalo v únoru. Dánská bariéra je vysoká 1,5 metru a dlouhá takřka 70 kilometrů. V plotu je přes 20 trvale otevřených částí v místech hraničních přechodů a větších vodních toků, tyto části chrání pachový ohradník. V plotu je také vícero branek a žebříkových přelezů pro pěší.

Vedle Polska, které se s morem potýká, je nákaza také na Ukrajině či v Pobaltí. Postiženo bylo nákazou i Česko, které je ale od letošního dubna oficiálně zemí bez afrického moru prasat. V Německu dosud žádný případ nemoci zjištěn nebyl. Africký mor prasat je vysoce nakažlivé virové onemocnění prasat domácích i divokých. Vakcína neexistuje, nakažená zvířata se neléčí a musejí se usmrtit. Pro lidi virus není nebezpečný.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.