Přihlásit

Myslivci stárnou. Les už nevábí (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

LIBERECKÝ KRAJ Myslivci v kraji stárnou, průměrný věk nimrodů je 58 let. Klesají tak počty lidí schopných aktivně se starat o les a redukovat vysoké stavy zvěře, která poškozuje nové sazenice.
„Některá myslivecká sdružení jsou na tom ještě hůř. Ve velké části spolků je třetina lidí do padesáti let věku, ostatním je nad padesát. Na aktivní činnosti se podílí tak třetina členů. Například při lovech na černou zvěř si spolky musejí vypomáhat. Do několika let to bude mít vliv na schopnost redukce zvěře i péči o zvěř,“ řekl Radim Seifert, hospodář mysliveckého spolku Předlánce-Černousy a zároveň odborný lesní hospodář na Frýdlantsku. Je mu 38 let a ve spolku je druhým nejmladším členem. Nejstaršímu členovi je 85 let.
Situace se dotýká i Lesů ČR. I když nepřímo, protože většinu honiteb státní podnik pronajímá. „Vysoký průměrný věk myslivců může znamenat velké riziko do budoucna. Přemnožená zvěř ve velkém poškozuje nové sazenice. Máme nastavený dlouhodobý program snižování stavů zvěře, ale klesá počet lidí, kteří jsou schopní zvěř odlovovat,“ upozornil krajský ředitel podniku Lesy ČR Ludvík Řičář.

Celý článek najdete v deníku Mladá fronta DNES.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.