Logo
Vytisknout stránku

Veterináři umožní myslivcům léčit zvěř proti parazitům (ČTK)

Praha 5. prosince (ČTK) - Veterináři ke konci letošního roku zruší mimořádné opatření, které myslivcům zakazuje používat přípravky proti parazitům u spárkaté zvěře. Budou je ale muset nahlásit do 10. ledna krajské veterinární správě. Použití léčiv pak bude možné mezi 3. a 23. únorem, sdělil dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

"Uvedený zákaz souvisel s výskytem afrického moru prasat v ČR a s tím, že bylo nutné maximálně podpořit lov prasat divokých. V honitbách, kde byla antiparazitika používána, byla totiž na několik týdnů znemožněna konzumace zvěřiny včetně masa z divočáků. Existovaly proto obavy, že v důsledku této skutečnosti by v těchto oblastech klesl odlov černé zvěře, což se však následně nepotvrdilo," uvedl mluvčí. Šest desítek mysliveckých sdružení pak podle něj zažádalo o výjimku. Prasata z honiteb, kde jsou léky ve volné přírodě použity, nesmějí být několik týdnů konzumována, myslivci je pak podle dřívějšího zdůvodnění veterinářů neloví.

"Před aplikací antiparazitárních přípravků je uživatel honitby povinen informovat o plánované akci všechny uživatele sousedních honiteb včetně přeshraničních," připomněl. Od roku 2021 pak budou platit pro používání antiparazitik přísnější pravidla. "Jejich použití budou uživatelé honiteb muset doložit výsledkem monitoringu parazitóz provedeného v předchozím roce u stanoveného procenta ulovené zvěře," dodal.

Veterináři v polovině listopadu oznámili, že se africký mor prasat dostal na západ Polska. Nové ohnisko nemoci, které polské dozorové orgány vyhlásily, leží 120 kilometrů od Česka a 80 kilometrů od hranic s Německem. Riziko zavlečení choroby na české území se tak výrazně zvýšilo, řekl tehdy Vorlíček. ČR má v boji s nemocí světový primát, protože se jí podařilo chorobu na svém území vymýtit.

Africký mor prasat je vysoce nakažlivé virové onemocnění prasat domácích i divokých. Nakažená zvířata se neléčí, musejí se usmrtit, vakcína neexistuje. Pro lidi není virus nebezpečný.

S nemocí se kromě mnoha evropských států potýká rovněž Čína, která je největším vývozcem vepřového na světě. Podle odborníků bude muset do budoucna zlikvidovat asi třetinu své letošní produkce vepřového, tedy asi 18 milionů tun, dvakrát více, než kolik činí roční celosvětový export.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.