Logo
Vytisknout stránku

Tygr v Indii ušel 1300 kilometrů při pátrání po kořisti či samici (ČTK)

Dillí 3. prosince (ČTK) - Indičtí vědci zaznamenali dosud nejdelší pochod tygra ve své zemi. Dvouapůlletý samec, jehož sledovali, ušel za pět měsíců asi 1300 kilometrů. Podle odborníků zřejmě hledal kořist, vlastní revír či samici. Informaci přinesl zpravodajský web BBC.

Šelma s kódovým označením C1 opustila letos v květnu chráněnou oblast ve státě Maháráštra na západě Indie. Vědci sledovali její pohyb pomocí digitálního obojku, který jim každou hodinu posílal údaje o poloze. Zvíře nešlo přímo z jednoho bodu do druhého, ale toulalo se přes farmy, dálnice a vodní toky. Na chvíli zavítalo i na území sousedního státu. Tento víkend pak došlo do jiné rezervace opět ve státě Maháráštra.

"Tygr pravděpodobně hledá revír, potravu nebo družku. Většina oblastí vhodných pro tygry je (v Indii) obsazená a noví tygři tak musí více hledat," řekl BBC biolog Bilal Habib.

Tygr se podle zjištění vědců přes den schovával a pohyboval se především v noci. Cestou lovil divoká prasata či dobytek. S lidmi se setkal jen jednou. Při střetu poranil člověka, který omylem vlezl do houští, kde tygr právě odpočíval. Žádný vážnější incident však vědci nezaznamenali. "Lidé ani netuší, že tento tygr prošel jejich zahradou," prohlásil Habib.

Vědci se však obávají, že budou muset šelmu znovu odchytit a přesunout do nejbližší chráněné oblasti, aby "předešli jakýmkoli nešťastným nehodám". Mají rovněž strach, že se zvířetem v blízké době ztratí spojení, protože baterie obojku je již z 80 procent vybitá.

Počty tygrů v Indii v poslední době rostou, ačkoli stále ubývá jejich přirozeného životního prostoru a kořisti. Tyto šelmy žijí samotářsky a setkávají se jen kvůli páření. Podle expertů potřebuje každý tygr k přežití v revíru jako kořist populaci 500 zvířat, jež se mezi sebou volně rozmnožují.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.